Ajankohtainen

Nyt voit arvioida borrelioosin todennäköisyyttä itse Terveyskylässä

Julkaistu 25.5.2023 9.30

Infektiotaloon on avattu infektiolääkärin laatima kysely, joka auttaa arvioimaan, voisiko oireiden taustalla olla borrelioosi.

Kesä tuo mukanaan monenlaisia naarmuja ja pikku puremia. Toiset puremat aiheuttavat enemmän huolta kuin toiset. Borrelioosin epäily herää useimmin punoittavan, pinta-alaltaan laajenevan ihottuman vuoksi. Kun hoito aloitetaan varhain, se tehoaa hyvin ja lievittää oireita nopeasti. Levinnyt borrelioosi, kuten neuroborrelioosi, on harvinaisempi, sillä tietoisuuden lisäännyttyä borrelioosi todetaan Suomessa yleensä varhain.

Uusi borrelioosikysely ei korvaa lääkärin tekemää arviointia, vaan auttaa arvioimaan, onko syytä kääntyä lääkärin puoleen. Jos kyselyn jälkeen epäilet itselläsi borrelioosia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

-Borrelioosidiagnostiikassa huomioidaan altistumistiedot, oireet, ja mikrobiologiset tulokset. Hoitopäätös ihoborrelioosissa ei kuitenkaan edellytä, että potilas olisi huomannut ihoon kiinnittyneen puutiaisen tai että verinäytteessä todettaisiin vasta-aineita. Levinneen borrelioosin oireillessa myös vasta-aineet ovat tyypillisesti koholla, ja tarvittaessa diagnoosia voidaan neuroborrelioosiepäilyssä täsmentää lannepistolla ja nivelborrelioosissa nivelpistolla saadulla näytteellä. Borrelioosin diagnostiikka perustuu yleensä useampaan osatekijään, ja se ajatus on huomioitu borrelioosikyselyssäkin, toteaa infektiolääkäri Mari Kanerva TYKSistä.

Miten välttää borrelioositartunta?

Borrelioosia aiheuttava bakteeri siirtyy ihmiseen puutiaisen pistosta. Bakteeri ei yleensä ehdi siirtyä puutiaisesta ihoon, jos puutiainen poistetaan ihosta jo saman vuorokauden aikana.

Iltaisin tehtävä ihon punkkitarkastus ja kiinnittyneiden puutiaisten välitön poistaminen pienentääkin borrelioosiin sairastumisen riskiä. Punkkitarkastus on tärkeää etenkin alueilla, joissa puutiaisen pistot ovat tavallisia. Puutiaisen pistoille altistuu heinikoissa liikkuessaan varsinkin meren rannikkoseuduilla, mutta puutiaiset viihtyvät hyvin erilaisissa elinympäristöissä.

Pitkälahkeiset housut ja varrelliset sukat sekä iholle annosteltavat puutiaiskarkotteet suojaavat puutiaisen pistoilta. Borreliatartunnan voi saada myös ulkomaanmatkalla varsinkin Pohjois- ja Keski-Euroopasta tai Yhdysvaltojen koillisosista.

Tartunnan riski on pieni, vaikka saisi puutiaisen piston

Kaikki puutiaisen pistot eivät kuitenkaan johda borreliatartuntaan. Keskimääräinen riski saada borrelioosi puutiaisenpistosta on noin 2-3 prosentin luokkaa. Noin 20–25 prosenttia puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Borrelia siirtyy pistossa ihon alle puutiaisen veriaterian loppupuolella.

Laboratoriot ilmoittavat tartuntatautirekisteriin vuosittain yli 2 000 vasta-ainetestitulokseen perustuvaa borrelioosilöydöstä. Terveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään raportoitiin vuonna 2022 yli 5000 käyntiä borrelioosin vuoksi.