Ajankohtainen

Näin hoidat kesän pienet tapaturmahaavat

Julkaistu 20.5.2021 8.00

Kesä on ulkoilun ja retkeilyn aikaa, mutta haavereitakin sattuu. Tässä on ohje, kuinka voit hoitaa pikkuhaavat kotikonstein.

  1. Pienet tapaturmahaavat puhdistetaan juotavaksi kelpaavalla, kehonlämpöisellä vedellä, mutta ei järvi- tai merivedellä. Vesi huuhtelee haavasta ja sitä ympäröivästä ihosta näkyvää likaa ja bakteereja. Haavan puhdistusta voi tehostaa käyttämällä saippuaa. Likaista haavaa suihkutetaan pidempään (3–5 minuuttia), puhtaalle haavalle riittää kevyt huuhtelu. Jos haavat tulevat olosuhteissa, jossa ei ole juotavaksi kelpaavaa hanavettä, ne voi huuhdella pullotetulla vedellä tai apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella.
  2. Pinsettejä voit käyttää tikkujen, kivien ja lasinsirujen poistoon. Kiehauta pinsetit vedessä ennen niiden käyttöä.
  3. Haavan tulehdusta voidaan ehkäistä haavan huolellisella puhdistamisella, haavan käsittelyllä puhtain käsin ja käyttämällä puhtaita haavanhoitotuotteita. Apteekista saa haavaan tarttumatonta rasvasidosta tai esim. hunajavoidetta, jota sivellään haavalle. Haava peitetään haavatyynyllä.
  4. Seuraa mahdollisia haavatulehduksen paikallisia oireita, joita ovat haavan ympäristön punoitus, turvotus ja kuumotus, lisääntynyt kipu ja märkäinen haavaerite. Jos epäilet haavan tulehtuneen, ota yhteys lääkäriin.