Ajankohtainen

Muista jalkojen turvotuksen hoito myös kesällä!

Julkaistu 20.5.2021 9.00

Kuuma kesä houkuttaa jättämään turvotuksen hoidon väliin. Helteellä tukisukat/lääkinnälliset hoitosukat voivat tuntua tukalalta pitää, mutta niitä ei tulisi jättää pois.

Kuumana kesäpäivänä jalat turpoavat entisestään. Jos turvotuksen hoito keskeytetään kesällä, turvotuksesta johtuvat säärihaavat uusiutuvat ja voi syntyä uusia haavoja. Laskimot laajenevat lämpimässä säässä ja niiden toiminta heikkenee, aiheuttaen nesteen takaisinvirtausta kohti nilkkaa ja näin jalat turpoavat.

Tässä vinkkejä, joilla voit hallita jalkojen turvotusta:

  1. Jos sinulle on määrätty/suositeltu turvotuksen hoitoon tarkoitetut lääkinnälliset hoitosukat, pidä niitä kelillä kuin kelillä.
  2. Vältä pitkäaikaista paikallaan istumista ja seisomista. Tarkista myös, ettei tuolin etureuna paina polvitaivettasi tai reisiäsi.
  3. Nilkkojen liikkuvuus on tärkeää verenkierrolle. Tee päivittäin useita kertoja nilkan koukistus- ja ojennusliikkeitä laajalla liikeradalla. Kävele päivittäin.
  4. Nosta jalat kohoasentoon aina, kun se on mahdollista.
  5. Pidä iho hyvässä kunnossa käyttämällä sopivia kosteusvoiteita, jotka estävät ihoa kuivumasta.
  6. Älä anna painon karata kesäaikanakaan, vaan kiinnitä huomiota terveelliseen ravitsemukseen, mikä tukee painon hallintaa.
  7. Mikäli pidät saunomisesta, käy saunomisen lopuksi viileässä suihkussa tai uimassa niin lämmön aiheuttama turvotus vähenee.
  8. Tupakointi vaikuttaa sydän- ja verisuoniterveyteen monella tavalla. Se lisää veren hyytymistä ja verisuonia tukkivien hyytymien muodostumista. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa.