Ajankohtainen

Mielenterveystalon tekoälysovellus Milli mukana Unicefin yhteistyöhankkeessa

Julkaistu 25.10.2021 13.00

Unicef haki ympäri maailmaa tekoälyyn perustuvia sovelluksia kehittääkseen lasten ja nuorten oikeuksia.  Mielenterveystalon virtuaaliapuri Milli  pääsi yhdeksi pilottitapaukseksi.

Milli on keskustelevaan tekoälyyn perustuva chat, joka ohjaa luotettavan tiedon ja avun pariin. Millin kanssa käydään viikoittain keskimäärin 800 keskustelua.

Millin kanssa puhutuimmat aiheet ovat ahdistukseen ja masennukseen liittyvät tuntemukset.

Nuoret ovat löytäneet Millin

Milli saa palautetta usein keskustelun luonteesta ja sävystä.

-Milli koetaan lämpimänä ja kannustavana. Myös sen tapa ohjata sopivan tiedon äärelle Mielenterveystalossa koetaan helppona ja luotettavana, toteaa kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha HUS IT-psykiatriasta.

Milli auttaa nuorta arvioimaan tilannettaan ja hakeutumaan auttavan ihmisen luo.

-Erityisesti nuoret ovat oppineet hakeutumaan Millin puheille ja pyytämään siltä neuvoja. Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni nuori tulisi oikean avun piiriin jo varhaisessa vaiheessa sen sijaan, että jää pohtimaan kannattaako hakeutua juttusille, sanoo HUSin nuorisopsykiatrian linjajohtaja Laura Häkkinen.

Digimaailmasta turvallinen myös lapsille

Unicef on tehnyt pitkään työtä maailmalla lasten ja nuorten oikeuksien turvaamiseksi. Nykymaailmassa digilaitteet, sovellukset ja sosiaalinen media ovat osa lasten ja nuorten elämää. Niiden kehittäjille tarvitaan ohjeet, kuinka digitaalisesta maailmasta rakennetaan turvallinen myös lapsille ja nuorille.

Unicefin kanssa yhteistyössä tehty pilotti tuotti manuaalin, jonka avulla muut sovelluskehittäjät voivat tarkastaa oman tuotteensa turvallisuuden lasten ja nuorten oikeuksien näkökulmasta.

Milli oppi kehitystyön aikana

-Myös Milliä opetettiin manuaalin työstön aikana. Se oppi esimerkiksi kertomaan itsestään ja tekoälyyn perustavasta oppimisesta enemmän käyttäjälleen, sanoo Millin parissa työskentelevä tekninen projektipäällikkö Emma Niemi.

-Kun näin tärkeästä asiasta on kyse, Millin turvallisuus ja luotettavuus on huippuluokkaa. Nyt kehitetty manuaali tarjoaa muille palvelun kehittäjille apua palvelun eettisyyden ja turvallisuuden tarkastamiseen, muistuttaa Sini Hussein, sairaanhoitaja ja yksi Millin sisällöllisistä kouluttajista.