Ajankohtainen

Mielenterveystalo.fi-palvelulla jo yli 200 000 käyttäjää kuukausittain

Julkaistu 28.6.2019 15.00

200 000:n kuukausittaisen käyttäjän raja ylittyi ensimmäisen kerran keväällä. Erityisesti omahoito-ohjelmat, joista saa apua ja työkaluja mielen oireisiin ja eri elämäntilaisiin, ovat suosittuja.

​​​​​​​​​​​​

Mielenterveystalon yli 20:n omahoito-ohjelman joukosta ahdistuksen, masennuksen ja paniikin hoitoon tarkoitetut ohjelmat ovat käytetyimpiä. Myös luotettaviksi todetut ja itsearviointiin sopivat oire- ja elämäntapakyselyt toimenpidesuosituksineen ovat suosittuja.​

”Alkuperäinen tarkoituksemme on ollut muuttaa psykiatriaa. Väitän, että olemme päässeet kansallisen yhteistyön turvin siinä alkuun. Jo se, että kansalaisilla on mahdollisuus saada työkaluja vointinsa arvioon ja helpottamiseen, voi ehkäistä paljon isoja ongelmia", sanoo kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha HUSista.

Mielenterveystalon sisältöihin pääsevät käsiksi kaikki, kirjautumatta ja ilmaiseksi. Traumaperäisestä stressioireyhtymästä kärsinyt Petriina Virtanen kiteyttää kokemuksensa:

”Jos myöhään illalla ahdistukseni ja pelkoni kasvaa enkä saa hoitajaa enää kiinni, avaan Mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman. Palautan sen avulla mieleeni tärkeitä taitoja ja teen rentoutusharjoituksia. Mielenterveystalo on kuin toinen hoitaja kännykässäni.”

Suosittuja työkaluja myös psykiatrian ammattilaisille

Mielenterveystaloa ylläpidetään maanlaajuisesti. Oleellisen työn tekevät jokaisessa sairaanhoitopiirissä työskentelevät koordinaattorit, jotka päivittävät palveluhakukoneisiin alueensa mielenterveyspalvelut. Parhaimmillaan Mielenterveystalo on vakiopakettina osa potilaan hoitoa.

Ammattilaisten osiossa mielenterveys- ja päihdepotilaita työssään kohtaavat pääsevät kouluttautumaan ja hakemaan työkaluja, kuten tunnustettuja mittareita. HUSin tuottamat materiaalit ovat käytössä kirjautumisen takana.

”Haluamme tarjota kaikkien ammattilaisten ja alaa opiskelevien käyttöön yhtenäisen työkalupakin, jotta potilaan hoito olisi mahdollisimman laadukasta ja tasalaatuista ympäri Suomen. Toivomme ammattilaisten osion kehittyvän palvelemaan koko Suomen mielenterveyskenttää vielä paremmin. Jos sinulla tai kollegallasi on ideoita yhteistyöstä, otamme ne mielellään vastaan", sanovat palvelusta vastaavat psykologit Ville Ritola ja Esa Nygren.

Lue lisää: