Ajankohtainen

Luuston kuntoon voi vaikuttaa arjen pienillä valinnoilla

Julkaistu 17.10.2022 8.30

Tiesitkö, että luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän? Uusi Luustoterveyden itsehoito-ohjelma antaa tietoa luustosta ja tukea luuston hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Luuston uusiutuminen on hidas prosessi, joka kokonaisuudessaan kestää keskimäärin yli kymmenen vuotta. Mikäli luun aineenvaihdunta ei ole tasapainossa eli luuta hajottavat solut toimivat luuta muodostavia soluja tehokkaammin, luusto alkaa haurastua. Luuston kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa kaikissa elämänvaiheissa.

Luuston terveyteen voi vaikuttaa huolehtimalla monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta, säännöllisestä liikunnasta, riittävästä unesta ja levosta, kaatumisten ehkäisystä sekä tupakoimattomuudesta ja alkoholin kohtuukäytöstä.

Osteoporoosin ennaltaehkäisy

Normaaliin ikääntymiseen kuuluu vähittäinen luiden haurastuminen. Jos kuitenkin luusto haurastuu tavanomaista runsaammin, voi kyseessä olla osteoporoosi. Osteoporoosia voi esiintyä kaikenikäisillä sukupuolesta riippumatta. Yleisintä esiintyvyys on kuitenkin vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, sillä estrogeenituotannon hiipuminen kiihdyttää luumassan menetystä.

Osteoporoosia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa huolehtimalla luustoterveellisistä elintavoista.

Tutustu luustoterveyttä edistävään itsehoito-ohjelmaan

Luustoterveyden itsehoito-ohjelma rakentui Suomen Luustoliiton ja Terveyskylän Kuntoutumistalon yhteistyöllä. Toimijoiden roolit ja työnjako olivat selkeät. Suomen Luustoliitto ry jäsenyhdistyksineen on potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka yhteistyössä ammattilaisten kanssa toimii osteoporoosia ja osteopeniaa sairastavien hyvän hoidon toteuttamiseksi sekä väestön luustoterveyden edistämiseksi. Yhteistyöllä tieto tavoittaa sitä kaipaavan, joten toiveena on hienon yhteistyön jatkuminen Luustoliiton ja Terveyskylän eri talojen välillä.

Luustoterveyden itsehoito-ohjelma sopii kaikille omasta luustoterveydestään kiinnostuneille sekä henkilöille, joiden on jonkin sairauden vuoksi kiinnitettävä erityistä huomiota luustoterveyteen.

Maksuton itsehoito-ohjelma löytyy Terveyskylän Omapolku-palvelukanavalta, jonne rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella eli mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

Tutustu tarkemmin itsehoito-ohjelmaan Kuntoutumistalon sivuilla:

Lokakuussa vietetään luustoviikkoa

Suomen Luustoliitto ry:n järjestämää Luustoviikkoa vietetään 17.–23.10.2022. Tämän vuoden teemana on ”Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä”. Luustoviikon tarkoituksena on edistää osteoporoosin tunnistamista sekä tukea luustoterveyden edistämistä ja osteoporoosin omahoitoa. Tämän vuoden teemalla halutaan nostaa esille erityisesti ravinnon ja liikkumisen vaikutuksia luuston terveydelle.

Luustoviikolle ajoittuu myös Maailman osteoporoosipäivä, jota vietetään vuosittain 20. lokakuuta. Suomessa kyseistä päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä.

Tutustu Luustoviikon teemaan tarkemmin Suomen Luustoliiton sivuilla: