Ajankohtainen

Kuntoutumistalon oppaasta neuvoja purentaelimistön toimintahäiriöiden itsehoitoon

Julkaistu 7.11.2022 8.30

Monella saattaa olla kipuja ohimon, posken tai leuan alueella. Opas auttaa tunnistamaan purentaelimistön kivun ja toimintahäiriön ja antaa ohjeita itsehoitoon.

Purentaelimistön kivut ja toimintahäiriöt eli temporomandipular disorders (TMD) ovat yleisiä, ja suurimmalla osalla oireet ovat lieviä ja ohimeneviä. Itsehoidolla voit merkittävästi helpottaa TMD-oireita.

Kuntoutumistalon Opas purentaelimistön toimintahäiriön itsehoitoon tarjoaa sinulle tietoa puremalihasten ja leukanivelten alueen kivusta, tunnistamisesta ja muusta oireilusta. Oppaasta saat myös ohjeita ja keinoja oireiden itsehoitoon sekä tietoa, milloin on hyvä hakeutua lääkärin hoitoon.

Sisällön ovat tuottaneet terveydenhuoltoalan ammattilaiset kansallisessa yhteistyössä.

Lue lisää purentaelimistön toimintahäiriön itsehoidosta Kuntoutumistalosta.

Opas terveydenhuollon ammattilaisten työkaluna

Kuntoutumistalon oppaan sisältöjä voi hyödyntää potilaan ohjauksessa kuntoutus- ja hoitotilanteissa terveydenhuollossa. Kun potilas tutustuu sähköisessä muodossa olevaan materiaaliin ensin yhdessä ammattilaisen kanssa, tämä voi madaltaa kynnystä hakeutua tiedon äärelle myöhemmin itsenäisesti. Sisältö voi toimia ohjaustilanteessa myös tarkistuslistan tavoin.

Kokonaisuudesta löytyy muun muassa ohjeita harjoitteluun ja itsehoitoon sekä linkkejä suosituksiin ja muualle Terveyskylään.

Ota Opas purentaelimistön toimintahäiriön itsehoitoon käyttöön omassa työssäsi.