Ajankohtainen

Hyvä uudenvuodenlupaus on myönteinen ja innostava

Julkaistu 28.12.2023 14.00

Vuodenvaihteen kynnyksellä moni harkitsee uudenvuodenlupauksen tekemistä. Hyvä lupaus ei ainoastaan kannusta parempaan terveyteen ja hyvinvointiin vaan myös edistää myönteistä suhtautumista itseen.

Vuoden vaihtuminen on usein luonnollinen hetki pohtia kulunutta vuotta. Vuodenvaihteen kynnyksellä monet meistä tekevät myös lupauksia ja asettavat tavoitteita pian alkavalle vuodelle. Lupaukset voivat liittyä esimerkiksi elintapamuutosten tekemiseen. Parhaimmillaan lupaukset innostavat muutoksiin ja tekoihin, mutta toisaalta niihin voi liittyä vaatimuksia ja suuria odotuksia itseä kohtaan.

Jos päätät asettaa ensi vuodelle lupauksen, pysähdy tarkastelemaan lupausta vielä hetkeksi seuraavien kysymysten avulla.

  • Onko lupaus realistinen? Lupauksen on tärkeää olla niin realistinen ja konkreettinen, että sen toteuttaminen päivittäisessä elämässä on mahdollista ja suhteellisen helppoa myös silloin, kun on kiirettä tai väsymystä. Tällöin lupauksen toteutuminen on todennäköisempää. Kun lupaus on tarpeeksi konkreettinen, sen toteutumista on myös helpompi seurata. Tarkista siis, että lupauksessasi on otettu huomioon elämäntilanteesi sekä arjen voimavarat.
  • Onko lupaus sinulle merkityksellinen? Pysyvä painonhallinta vaatii pitkäjänteistä elintapamuutosten tekemistä, mikä ei aina ole arjessa helppoa. Elintapamuutosten onnistumisessa auttaa, että muutoksia tehdään siksi, että ne ovat itselle merkityksellisiä. Kun elintapamuutos ei ole irrallinen osa elämää, joka täytyy suorittaa, vaan itselle merkittävä asia, muutoksesta tulee pysyvämpi.
  • Oletko varautunut mahdollisiin muutoksiin suunnitelmissa? Liian jäykät lupaukset ja tavoitteet voivat johtaa turhautumiseen ja lannistumiseen, kun arjessa tapahtuu odottamattomia asioita. Ole itsellesi armollinen, sillä haastavat vaiheet kuuluvat muutosprosessiin. Joustavat tavoitteet antavat mahdollisuuden sopeutua erilaisiin tilanteisiin ja luovat tilaa oppimiselle.
  • Edistääkö lupaus myönteistä suhtautumista itseesi? Lupaus, joka perustuu itsensä hyväksymiseen ja hyvän olon lisäämiseen, voi olla suuri voimavara. Keskity lupauksiin, jotka vahvistavat myönteistä suhtautumista itseesi ja tuovat sinulle voimaa. Jos huomaat lupauksen perustuvan itsesi moittimiseen tai jonkin asian kieltämiseen tai liialliseen rajoittamiseen, voi olla hyvä pohtia lupausta vielä uudemman kerran.
  • Tarvitsetko tukea perheeltä, ystävältä tai ammattilaiselta? Läheisten tuki elintapamuutoksissa voi olla korvaamatonta ja auttaa eteenpäin muutoksen polulla. Myös ammattilaisen tuki voi auttaa eteenpäin. Tutustu halutessasi myös Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennukseen, joka tukee kokonaisvaltaista elintapamuutosta.