Ajankohtainen

HUS:n ja IBM:n yhteistyö tuo oppivan tekoälyn erikoissairaanhoitoon

Julkaistu 16.9.2016 16.00

HUS ja IBM ovat solmineet yhteistyösopimuksen IBM:n Watson tekoälyn hyödyntämisestä erikoissairaanhoidossa diagnosoinnin ja hoitopäätösten tukena.

​​​​
Vaativassa erikoissairaanhoidossa tietoa kertyy valtavalla vauhdilla ja tiedon analysointiin tarvitaan yhä monipuolisempia menetelmiä.
 
- Oppiva tekoäly on välttämätön apuväline. Pelkkä tekoäly ei riitä, vaan tarvitsemme itse itseään kehittävää tekoälyä. Tästä on koneoppimisessa kyse. IBM:n ”tohtori Watson” edustaa tällä alueella kehityksen eturintamaa. HUS puolestaan on yksi Euroopan suurimmista huippusairaaloista. Kokomme ansiosta olemme erinomainen kumppani IBM:lle. Kahden huipputoimijan yhteistyöllä voimme kehittää potilaidemme hoitoa uudelle tasolle, HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen sanoo.
 
HUS:ssa Watsonia tullaan hyödyntämään useilla erikoisaloilla. Kunnianhimoisena tavoitteena on mallintaa Watsonin avulla vaikea, henkeä uhkaava bakteeritulehdus ennen näkyviä oireita, jolloin hoito voidaan aloittaa nykyistä varhaisemmin ja näin parantaa potilaiden toipumisennustetta.
 
Ensimmäisten käynnistettävien hankkeiden joukossa on myös projekti, jossa tutkitaan voidaanko Watsonin avulla havaita kuvantamistutkimuksessa aivoverenvuoto herkemmin kuin se on tänä päivänä mahdollista.
 
Lisäksi testataan Watsonin käyttökelpoisuutta syövän hoidon apuna rintasyövässä, keuhkosyövässä ja suolistosyövissä sekä Watsonin yhdistämistä syöpäpotilaiden oman voinnin digitaaliseen raportointiin Noona-sovelluksella. Yhteistyön tarkoituksena on myös löytää innovatiivisia kohteita Watsonilla tehtävään tieteelliseen syöpätutkimukseen.
 
Watsonin hyödyntäminen on osa HUS:n digitaalisten terveyspalveluiden kehittämistä. Tekoälyn oppiessa terveydenhuollon toimijoiden työnjakoa ja tuloksellisuutta, potilaat osataan päivä päivältä paremmin ohjata suoraan sopivaan hoitopaikkaan.
 
- Aloitettava yhteistyö antaa HUS:lle mahdollisuuden siirtyä maailmanlaajuisesti suunna​nnäyttäjäksi rakennettaessa tulevaisuuden terveydenhuoltoa digitalisoituvassa maailmassa, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.


 HUS:n ja IBM:n yhteistyösopimus on osa isompaa kokonaisuutta: Tekes ja IBM ovat solmineet yhteistyösopimuksen digitaalisen terveydenhoidon ekosysteemin kehittämisestä Suomessa. IBM perustaa Suomeen osaamis- ja innovaatiokeskukset kehittämään terveydenhoidon uudenlaisia palveluja ja digitaalisia ratkaisuja sekä osaamiskeskuksen kuvantamisen tehostamiseen. Lue Tekesin tiedote aiheest​a.​​