Ajankohtainen

Nopeasykkeinen liikunta ehkäisee rasvamaksan syntymistä

Julkaistu 31.7.2019 9.00

Riittävän rasittava kuntoilu auttaa ehkäisemään rasvamaksaa ja vähentämään jo kertyneen rasvan määrää maksassa, kertoo uusi norjalainen tutkimus.

​​​​​

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan kertymistä maksasoluihin. Sairauden voi saada liiasta alkoholin käytöstä, mutta useammin taustalla on muita syitä kuten ylipaino ja kohonnut verensokeri. Tutkimus keskittyi ei-alkoholiperäiseen rasvamaksaan.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että istumapainotteinen elämäntapa lisää rasvamaksaan sairastumisen riskiä. Norjalainen tutkimus vahvisti tämän, mutta samalla todettiin, että ihmisen yleisellä kunnolla on vieläkin suurempi merkitys.

Huonon yleiskunnon huomattiin lisäävän sairastumisriskiä myös ihmisillä, jotka eivät istu pitkiä aikoja paikallaan. Niillä 20 prosentilla osallistujista, jotka olivat kaikkien huonoimmassa kunnossa, oli 17-18 kertaa suurempi riski sairastua rasvamaksaan kuin niillä 40 prosentilla, jotka olivat parhaassa kunnossa.

Tulos oli sama huolimatta siitä, istuivatko henkilöt alle neljä vai yli seitsemän tuntia päivässä.

Huomattavaa oli myös, että virallisten liikuntasuositusten noudattaminen ei välttämättä takaa riittävän hyvää kuntoa. Tutkijatohtori Ilaria Croci kannustaakin ihmisiä liikkumaan säännöllisesti myös korkealla intensiteetillä.​

Tutkimusdata kerättiin vuosien 2006 ja 2008 välillä. Kun osallistujia tutkittiin yhdeksän vuotta myöhemmin, 5600:sta rasvamaksaan sairastuneesta 353 oli kuollut. Kaikkein huonokuntoisimmilla osallistujilla oli yli 50 prosenttia korkeampi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin paremmassa kunnossa olevilla.

Tutkimukseen osallistui noin 16 000 Pohjois-Trøndelagin asukasta. Osallistujille tehtiin verikokeet ja kehonkoostumusmittaukset, joiden perusteella tutkijat totesivat, että yli kolmasosa sairasti rasvamaksaa.

Uutisen lähde: Non-exercisers often have fatty liver disease

Lisää tietoa rasvamaksasta Diabetestalossa​