Ajankohtainen

Harvinaissairauksien talossa uutta sisältöä geenivirheen aiheuttaman sairauden hoitoon

Julkaistu 25.3.2021 10.05

Kromosomipoikkeavuuksista tai geenivirheistä aiheutuviin sairauksiin on edelleen erittäin harvoin parantavaa hoitoa. Geenihoitojen tutkimus- ja kehitystyö on kuitenkin aktiivista.

Harvinaissairauksien talon Lääkehoito-osiossa on nyt julkaistu uutta sisältöä harvinaissairauksien geenihoidoista. Siinä kerrotaan havainnollistaen, mikä on geenivirhe ja miten se voi aiheuttaa sairauden. Tietoa löytyy myös olemassa olevista geenihoitotekniikoista ja miten geenihoidot eroavat lääkehoidosta.

On olemassa joitakin lupaavia ja melko turvallisia geenihoitomenetelmiä, joita osataan käyttää. Miksi kuitenkaan geenihoidot eivät ole yleistyneet? Millaisia teknisiä ja taloudellisia haasteita hoitoihin ja niiden kehittämiseen liittyy? Entä geenihoitojen eettisyys – millaisia eettisiä kysymyksiä hoitojen yhteydessä pohditaan? Uudesta sisällöstä löydät vastauksen näihin kaikkiin kysymyksiin.

Sivulta löytyy lisäksi luentovideoon "Harvinaissairauksien geenihoidot – toivoa ja turhautumista". Videolla LT, dosentti, perinnöllisyyslääkäri Kirmo Wartiovaara kertoo geenihoidoista esimerkkien avulla. Asiantuntijaluento on pidetty Harvinaisten sairauksien päivänä 2021.