Ajankohtainen

Digihoitopolku tuo fysioterapiaohjauksen yhä useamman synnyttävän äidin saataville

Julkaistu 7.8.2020 8.30

Hyvinkään sairaalassa on otettu käyttöön Synnytyksen jälkeinen kuntoutuminen -digihoitopolku. Kun koronavirus esti keväällä ryhmätapaamiset, fysioterapeuttien antama ohjaus siirrettiin pikavauhtia digihoitopolulle.

​​Kuvakaappaus digihoitopolulta

​​​Hyvinkään sairaalassa synnyttäneille äideille tarjotaan fysioterapiaohjausta heti vuodeosastolla. Sairaalassa järjestetään arkisin noin tunnin mittainen ryhmäohjaus, jossa käsitellään synnytyksestä palautumista. Aiemmin kaikki äidit eivät kuitenkaan päässeet ohjaukseen – esimerkiksi viikonloppuna tai pyhinä synnyttäviltä se saattoi jäädä välistä. Nyt ohjaus on rakennettu digihoitopolulle, jolloin se on kaikkien halukkaiden äitien saatavilla.

​​​Synnyttävä äiti saa digihoitopolkuun liittyvää materiaalia jo synnytyssalissa. Jos äiti haluaa digihoitopolulle, hänet liitetään sinne Apotin kautta.

​​​Polku on jaettu kahteen kokonaisuuteen, jotka ovat synnytyksen jälkeinen harjoittelu ja vauvan motorisen kehityksen tukeminen. Ensimmäisess​ä käsitellään muun muassa lantionpohjan ja vatsalihasten harjoittelua, toisessa esimerkiksi vauvan pesemistä ja pukemista.

Polku koostuu pääosin ohjevideoista, jotka on tuotettu yhdessä lantionpohjan fysioterapeuttien sekä lasten fysioterapeuttien kanssa.​

Valmis malli helpotti rakentamista

​​​Ohjauksen siirtämistä digitaaliseen muotoon oli pohdittu jo aiemmin, mutta viimeisen sysäyksen antoi koronavirusepidemia. Kun ryhmäohjauksia ei voitu järjestää, alettiin Hyvinkäällä kiirehtiä digihoitopolun rakentamista. Apua saatiin Terveyskylän Kuntoutumistalosta, jossa otettiin korona-aikana käyttöön kolme kuntoutuksen digihoitopolkua.

​​​- Kuntoutumistalosta saatu malli ja apu vauhdittivat kehittämistä ja kevensivät rakentamisen prosessia. Lisäksi meillä oli selkeä näkemys, mitä sisältöä haluamme viedä sähköiseen muotoon, kertoo polun rakentamista koordinoinut projektisihteeri Essi Pelttari.

​​​Vauhdista kertoo se, että polun rakentaminen alkoi huhtikuussa ja pilottivaihe kesäkuussa. Kesäkuussa Hyvinkäällä saatiin myös käyntiin perinteinen ryhmäohjaus, mutta digihoitopolku on jatkossa vaihtoehto kaikille halukkaille äideille.

​​​Polulle voi tulla myös perinteisen ryhmäohjauksen jälkeen esimerkiksi kertaamaan itselle tärkeitä asioita.

​​​Tulevaisuudessa toiveena on, että polulla saadaan käyttöön chat-toiminto, jotta polusta tulisi interaktiivisempi.

Yhteinen kehittäminen kannattaa

​​​Koska polkuun liittyvät kokemukset ovat positiivisia, Hyvinkäällä innostuttiin jatkamaan muihin potilasryhmiin. Nyt työstetään leikkaukseen valmentautumisen digihoitopolkuja yhdessä Kuntoutumistalon kanssa.

​​​Pelttari ja Hyvinkään sairaalassa apulaisosastonhoitajana toimiva Minna Roine ovat yhtä mieltä siitä, että sisältöjen yhteiskehittäminen kannattaa ja sitä voitaisiin tehdä enemmän. Jos esimerkiksi digihoitopolku kehitetään laajassa yhteistyössä tai kansallisessa verkostossa, vältetään paljon päällekkäistä työtä.

​​​Myös synnytyksen jälkeisen kuntoutumisen polussa nähdään laajempia mahdollisuuksia.

​​​- Tietääksemme muissa HUS-​​alueen synnytyssairaaloissa ei tarjota fysioterapeutin ohjausta juuri synnyttäneille. Tämän polun kautta sitä voitaisiin tarjota kaikille alueen potilaille, Pelttar​i pohtii.