Mistä Parkinsonin tauti johtuu?

Parkinsonin taudissa aivojen dopamiinia tuottavat hermosolut vähenevät hitaasti. Syytä ei vielä tunneta. Dopamiinivaje aiheuttaa häiriötä mm. liikkumiseen ja liikkeiden säätelyyn.

Parkinsonin tauti on liikehäiriösairaus, joka alkaa yleensä keski- tai vanhuusiässä. Parkinsonin taudin yleisimmät oireet ovat lepovapina, liikkumisen hidastuminen ja lihasjäykkyys. Näiden lisäksi Parkinsonin tautiin liittyy paljon muitakin oireita kuten ummetusta, unihäiriöitä, mielialaongelmia ja joskus muistivaikeuksia. Parkinsonin taudin syytä ei vielä tunneta, eikä sitä myöskään pystytä parantamaan. Oireita voidaan kuitenkin lievittää sekä lääkkeillä että monilla muilla tavoin.

Neurologit, geriatrit ja yleislääkärit hoitavat Parkinsonin tautia sairastavia henkilöitä.

Parkinsonin taudin syy on tuntematon. Pienessä osassa tapauksista tunnetaan poikkeava geeni, joka aiheuttaa taudin. Tauti ei ole tarttuva sairaus eikä Parkinsonin tautia sairastava voi tartuttaa sitä edelleen. Omilla elintavoilla ei voi aiheuttaa tai ehkäistä Parkinsonin tautia.

Katso video, jossa neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans kertoo Parkinsonin taudin riskitekijöistä ja aiheuttajista.


Osion alkuunSeuraava sivuParkinsonin taudin syy; hermosolut; dopamiini

Päivitetty  4.12.2017