Ruokavaliolla voit vaikuttaa

Kiinnitä huomiota ruokavalion monipuolisuuteen, riittävyyteen ja ateriarytmiin. Näillä voit vaikuttaa oireisiisi ja parantaa Parkinson-lääkkeiden tehoa. Ruoanlaitto on hyvää harjoittelua käsille ja tuo hyvää mieltä!

Syömällä riittävästi ja monipuolisesti voidaan turvata elimistön ravitsemukselliset tarpeet. Lisäksi ravinnolla on merkitys hyvän yleiskunnon ja toimintakyvyn säilymiselle. Painonhallinta sopivan ruokamäärän avulla on tärkeää. Parkinsonin tautiin liittyvä laihtuminen tai liiallinen painonnousu voivat olla haitaksi yleiskunnon ja voinnin kannalta.

Jos sinulla on Parkinsonin tauti, suosi säännöllisiä ruoka-aikoja. Päivän aikana kannattaa syödä 1-2 pääateriaa ja lisäksi 3-4 pienempää välipalaa. Ruokavaliossa on huomioitava vitamiinien saanti, tarvittaessa voi lisänä käyttää monivitamiinivalmisteita. Runsaat ja rasvaiset ruoat aiheuttavat väsymystä. Säännöllisestä ja monipuolisesta ruokailusta on hyötyä myös suolen toiminnan kannalta, mikä usein Parkinsonin taudissa on hidastunut. Parkinsonin tautia sairastavan kannattaa suosia kuitupitoista ruokavaliota, kasviksia ja täysjyvätuotteita. Runsas päivittäinen nesteen saanti on myös tärkeää. Nesteen tarve on noin 30ml / kg / vrk.

Levodopahoito ja ruokavalio

Runsasproteiininen ruoka haittaa levodopan imeytymistä. Tämän vuoksi lääke tulisi ottaa tyhjään vatsaan, mielellään ainakin 30 min ennen ruokailua. Täten lääkkeestä saa parhaan hyödyn. Mikäli suolentoiminta on hidastunut, niin lääke suositellaan otettavaksi 45-60 min ennen syömistä. Usein levodopalääkettä joutuu ottamaan useita kertoja päivässä, ja lääkkeenottamisen ja ruokailun rytmittäminen on vaikeaa. Apua saa sairaanhoitajalta tai ravitsemusterapeutilta.​


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  28.3.2017