Ravitsemus, alkoholi, tupakka

Terveelliset elämätavat ovat eduksi kaikille ja tärkeitä myös päänsäryn hoidossa. Erityisesti migreenissä tietyt ruoka-aineet voivat laukaista kohtauksen. Opi tuntemaan ne tekijät, jotka juuri sinulla vaikuttavat päänsärkyihin!

​Säännöllisyyttä syömiseen

Pääsärkyyn taipuvaisen ihmisen kannattaa kiinnittää huomiota ruokailun säännöllisyyteen. Joillakin syömättömyys tai aterioiden väliin jättäminen voi laukaista päänsäryn. Selkeä ateriarytmi on tärkeää: aamiainen, lounas ja päivällinen, tarvittaessa terveelliset välipalat ja iltapala. Liiat makeat herkut voivat olla päänsärkyjä pahentamassa. Säännöllisellä ja terveellisellä ravinnolla voi itse vaikuttaa päänsärkyyn ja samalla edesauttaa normaalia painonhallintaa.

Kofeiini

Runsas kahvinjuonti tai muiden kofeiinipitoisten juomien runsas käyttö voivat lisätä päänsärkyjä. Tunnetaan kofeiiniperäinen päänsärky, joka ilmenee kahvin kulutusta vähentäessä. Silloin päänsärkyä ilmenee enemmän muutamien päivien tai viikon ajan. Vähentäminen kuitenkin kannattaa, koska päänsäryt rauhoittuvat vieroitusvaiheen jälkeen.

Alkoholi

Alkoholi on yksi tavallisimmista migreenin laukaisevista tekijöistä. Toisille pienetkin määrät voivat aiheuttaa rajun migreenikohtauksen.

Usein runsaaseen alkoholin juomiseen liittyy epäsäännöllistä syömistä ja valvomista, jotka voivat edelleen aiheuttaa pääsärkyä.

Tupakointi

Tupakointi lisää päänsäryn riskiä ja tupakansavu on usein migreenin laukaiseva tekijä. Tupakoinnin tiedetään altistavan krooniselle kivulle.

Tupakka lisää veritulpan riskiä 50 %. Aurallinen migreeni usein toistuvana lisää myös veritulpan riskiä ja yhdessä tupakan kanssa riski edelleen kasvaa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  28.3.2017