Milloin on kiire lääkäriin?

Päänsärky voi olla huolta herättävää; voiko taustalla olla vakava sairaus, kuten aivokasvain tai aivoverenvuoto? Tämä on onneksi harvinaista. On kuitenkin tilanteita, jolloin on syytä varmistaa, ettei säryn taustalla ole mitään vakavaa.

Hyvin voimakas tai räjähtävä, ”elämän kovin” päänsärky on syy hakeutua tutkimuksiin heti. Välitöntä lääkärin arviota edellyttävät myös seuraavat oireet päänsäryn yhteydessä: tajuttomuus, voimakas uneliaisuus, kouristelu, toispuolinen halvausoire, kaksoiskuvat, voimakas huimaus, puheen tuoton vaikeus tai uudentyyppinen särky, joka alkaa ponnistaessa. Kuumeilu, yleiskunnon nopea heikkeneminen tai voimakas niskajäykkyys päänsäryn yhteydessä ovat syy pikaiseen arvioon.

Raskauden aikana alkava uudentyyppinen ja voimakas päänsärky on syy terveydenhuollon arvioon.

Uuden päänsäryn yhteydessä neuvoa kannattaa kysyä herkästi myös, jos käytössä on verenohennus- tai solunsalpaajalääkitys tai päänsärkyä edeltää pään vamma.

Jatkuvasti, päivä päivältä paheneva ja voimistuva päänsärky on syy hakeutua lääkäriin.

Migreeniä sairastavilla on usein päänsärkyyn liittyen ohimeneviä oireita kuten sahalaitakuvioisia näköhäiriöitä, toispuolista puutumista, puheen ja ajattelun takkuamista. Migreeniä sairastava tunnistaa tällaiset toistuvat oireet, eikä näiden tuttujen oireiden takia tarvitse yleensä hakeutua lääkäriin.Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  1.6.2018