Migreenin hoito

Hoito on yksilöllistä ja riippuu migreenikohtausten luonteesta ja siitä, kuinka usein niitä esiintyy. Sekä migreenikohtauksen hoidossa, että ennaltaehkäisyssä lääkkeiden oikeanlainen käyttö sekä lääkkeetön hoito ovat tärkeitä

Erityisesti aurallisessa migreenissä tupakointi on lopetettava ja yhdistelmäehkäisypillereiden käyttöä on vältettävä, sillä ne lisäävät aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa.

Migreenikohtauksen oireita voi helpottaa hakeutuminen viileään, pimeään ja hiljaiseen paikkaan lepäämään. Nukkuminen parantaa vointia.

Migreenikohtauksen hoidossa lääkkeen oikea ajoitus on tärkeä

Mitä lääkkeitä voin käyttää migreenin hoitoon?

Migreenikohtauksia voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä kuten tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Tulehduskipulääkkeen ja parasetamolin voi tarvittaessa yhdistää hankalassa tilanteessa. Jos näistä ei ole apua, reseptillä määrättävät migreenin täsmälääkkeet eli triptaanit voivat olla hyvä apu. Lääkehoitoon kannattaa usein yhdistää myös reseptillä määrättävä pahoinvointilääke (metoklopramidi), mikä voi parantaa muiden lääkkeiden tehoa ja lievittää pahoinvointia. Lisätietoa: päänsäryn kohtauslääkkeet.

Milloin otan migreenilääkkeen?

Migreenikohtauksen hoidossa lääkkeen oikea ajoitus on tärkeä. Koska lääkkeiden teho kohtauksen alkuvaiheessa on parempi, kannattaa lääke pyrkiä ottamaan ajoissa. Triptaania ei kuitenkaan suositella ottamaan vielä auraoireen aikana vaan vasta mahdollisen auraoireen väistyttyä.

Paljonko lääkettä voin käyttää?

Useasti käytettynä särkylääkkeisiin ja migreenin täsmälääkeisiin liittyy lääkepäänsäryn riski. Tällöin päänsärky pahenee eikä särkylääkkeistä ole apua kuin muutamaksi tunniksi, minkä jälkeen särky alkaa aina uudestaan. Lääkepäänsäryn ja myös muiden haittavaikutusten välttämiseksi suositellaan särkylääkkeiden käyttöä alle 10 päivänä kuukaudessa. Vahvoja kipulääkkeitä kuten kodeiinia tai tramadolia ei pääsääntöisesti pidä käyttää migreenin hoidossa, koska näihin liittyy erityisen suuri lääkepäänsäryn riski. Vahvoja opiaatteja ei milloinkaan käytetä kroonisen päänsäryn hoidossa. Katso tarkempia tietoja lääkepäänsärystä.

Päätä särkee koko ajan, mitä nyt?

Jos migreenikohtauksia on useasti, esimerkiksi yli 4 kertaa kuukaudessa, voi reseptillä määrättävä migreeniestolääkitys olla hyvä apu kohtausten vähentämiseksi ja lievittämiseksi. Estolääkitys voi olla paikallaan myös, jos migreenikohtaukset ovat voimakkaita tai pitkäkestoisia, vaikkei niitä niin usein olisikaan.

Muista myös lääkkeettömät migreenin hoitokeinot kuten rentoutustekniikat sekä elämäntapojen tarkistus.

Milloin lääkäriin?

Jos omahoito ei auta ja päänsärky haittaa elämää, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Migreeni diagnosoidaan tavallisesti perusterveydenhuollossa oireiden ja lääkärin tutkimuksen perusteella eikä yleensä muita tutkimuksia tarvita.

Jos migreenikohtaus pitkittyy yli kahden vuorokauden mittaiseksi, voidaan terveyskeskuspäivystyksessä antaa kipu- ja pahoinvointilääkitystä pistoksina tai suonensisäisesti. Silloin ne auttavat nopeammin ja ovat tehokkaampia.

Jos migreenikohtauksia esiintyy tiuhaan, kannattaa keskustella lääkärin kanssa migreenin estolääkityksen tarpeesta. Yleensä migreenin estohoitoon löytyy tehokas apu.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  15.8.2018