Lääkehoito pahenemisvaiheessa

Muutaman päivän mittainen kortisonikuuri lievittää usein pahenemisvaihetta. Kuurin aikana mahan limakalvot kannattaa suojata ärsytykseltä.

MS-taudin pahenemisvaiheessa monet tulehdusreaktion synnyttämät oireet lievittyvät kortisonilla, joka annostellaan suun kautta tai sairaalassa suonensisäisesti. Pahenemisvaiheen ohittumista voidaan siis nopeuttaa kortisonihoidolla, mutta MS-taudin kulkuun pidemmällä aikavälillä sillä ei ole vaikutusta. Hoito toteutetaan antotavasta riippumatta yleensä 3-5 perättäisen päivän kuurina. Ennen kuurin aloitusta lääkäri varmistaa veri- ja virtsanäytteistä, ettei oireiden pahenemisen taustalla ole esimerkiksi bakteerin aiheuttamaa tulehdusta. Pahenemisvaihe tulee erottaa tulehduksen tai ruumiinlämmön nousun aiheuttamasta MS-oireiden korostumisesta, koska näissä tapauksissa kortisonihoitoa ei käytetä.

Kortisonihoidon haittavaikutuksena voi tulla kasvojen punoitusta ja kuumotusta, syketiheyden nousua, yliaktiivisuutta ja unettomuutta, mahan ärsytystä ja turvotusta, sekä verensokerin nousua. Kortisonin kaltaisten lääkkeiden kanssa suositellaan käyttämään mahalaukun limakalvoja suojaavaa lääkitystä. Kortisonin mahdollisten haittavaikutusten takia lääkekuuria harkitaan aina tarkoin.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


jäännösoireet; pahenemisvaihe; shuubi; kortisonipulssi; jättiannoskortisoni

Päivitetty  24.5.2019