Liikunta, lepo ja ravitsemus hyvinvoinnin tukena

Monipuolinen ravitsemus ja liikkuva elämäntapa edistävät MS-tautiin sairastuneen terveyttä taudin rauhallisessa vaiheessa sekä lievittävät pahenemisvaiheita. Lepo on oikein ajoitettuna MS-taudin pahenemisvaiheen tärkeä hoitomuoto.

Erilaiset kansantaudit, kuten sydän ja -verisuonisairaudet tai diabetes uhkaavat samalla tavalla MS-tautia sairastaneita kuin muitakin. Lisäksi esimerkiksi bakteerien aiheuttamat tulehdukset voivat lisätä sairauden oireita ja saattavat johtaa pahenemisvaiheen alkamiseen. Terveyden ja vastustuskyvyn ylläpitämiseksi on monia syitä pyrkiä liikkuvaan elämäntapaan ja monipuoliseen ruokavalioon. Liikkuva elämäntapa löytyy oikealla elämänasenteella erilaisten liikkumistapojen, ystävien ja harrastusten kautta liikunnan iloa ja itselle sopivaa säännöllisyyttä etsien. MS-tautia sairastavan on maltettava ajoittain myös levätä.

MS-tauti ja liikkuva elämäntapa

Aaltomaisen taudin pahenemisvaiheessa liikuntaharrastuksesta on pidettävä taukoa. Joskus vähäinenkin fyysinen rasitus voi hankaloittaa oireita entisestään. Pahenemisvaiheen helpottaessa liikuntaharrastus on syytä aloittaa uudelleen rauhallisesti. Voimakkaamman MS-tautiin liittyvän uupumisen aikana voi olla syytä välillä levätä. Uupumiseen voi toisinaan auttaa myös kehon viilentäminen.

Pahenemisvaiheiden välillä oireiden tilapäisestä lisääntymisestä liikuntasuorituksen aikana ei ole haittaa. Oikeanlaisessakin liikunnassa MS-taudin oireet voivat voimistua kehon lämpötilan noustessa. Kehon kunnon parantuessa myös sen lämmönsäätely tehostuu. Usein liikunnan ja levon rytmittäminen, riittävä veden juonti ja kehon viilentäminen esimerkiksi suihkussa ennen liikkumista auttavat. Oireiden pahenemisen välttämiseksi liikuntasuorituksia voi esimerkiksi yrittää jakaa pitkin päivää tapahtuvaksi. Lisäksi ulkona liikkumista voi yrittää ajoittaa päivän viileään hetkeen. Liikunnan tapa, levon määrä ja liikuntalaji löytyvät parhaiten kokeilemalla kehoa kuunnellen.

Ravitsemukseen D-vitamiinilisä

MS-tautia sairastavilla esimerkiksi suolen toiminnan häiriöt ja joskus nielemisvaikeudet voivat pakottaa kiinnittämään huomiota ruokaan. Liikkumisen väheneminen johtaa puolestaan helposti painon nousuun. Suomalaiset ravitsemussuositukset sopivat yleensä hyvin MS-tautia sairastaville. Kasvisruokaa ja rasvaista kalaa sekä kuitua ja pehmeää kasvirasvaa tulisi olla paljon päivittäisessä ruuassa. D-vitamiinia, jota tavallisesti syntyy ihossa auringon säteilyn vaikutuksesta, tulisi ainakin talviaikaan ottaa vitamiinilisänä. MS-tautia sairastavat hyötyvät jopa tavallisia terveyssuosituksia suuremmista D-vitamiiniannoksista: on viitteitä siitä, että yksilöllisesti määritellyn, säännöllisen ja ympärivuotisen D-vitamiinilisän avulla voidaan lievittää MS-taudin aktiivisuutta. Useimmille 50 - 100 mikrogramman päivittäinen D-vitamiinilisä on sopiva.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  26.10.2020