Matkustaminen

Hyvässä hoitotasapainossa oleva epilepsia ei ole este matkustamiselle. Matkavakuutuksesta sekä lepo- ja ruokarytmistä kannattaa huolehtia. Matkalle on hyvä ottaa mukaan myös lyhyt lääkärin laatima kuvaus omasta epilepsiasta ja sen lääkityksestä.

Matkailijan muistilista

  • rokotukset
  • matkavakuutus
  • lääkkeet ja reseptit käsimatkatavaroihin
  • nuku riittävästi
  • vältä kiirettä
  • syö ja juo säännöllisesti
  • vältä alkoholia
  • käytä ranneketta tai muuta epilepsiatunnusta
  • nauti matkastasi

Matkavakuutus

Matkavakuutuksen kattavuus tulee tarkistaa, sillä ehdoissa on eroja. Matkavakuutukset korvaavat lähtökohtaisesti vain matkalla alkaneita sairauksia. Kotimaiset matkavakuutukset korvaavat kuitenkin yleensä myös jo olemassa olevan sairauden äkillisestä tai odottamattomasta pahenemisesta koituneet kulut joko osittain tai kokonaan. Jos jo ennen matkaa todettu sairaus pahenee matkalla ja vaatii akuuttia ensiapua, korvauksen saamisen edellytyksenä on, että sairaus on ollut hyvässä hoitotasapainossa ennen matkaa.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Euroopan alueella matkailtaessa mukaan kannattaa ottaa Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se oikeuttaa saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-valtioissa ja Sveitsissä. Kortilla saat samantasoisen sairaanhoidon samaan hintaan kuin paikalliset ihmiset.

Reseptit ja todistukset mukaan

Matkalle tulee ottaa mukaan lääkemääräykset (sähköisen reseptin eli eReseptin potilasohje). Niillä voit tarvittaessa todistaa tullille, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Matkalle on hyvä ottaa mukaan myös lyhyt lääkärin laatima kuvaus omasta epilepsiasta ja sen lääkityksestä.

Lentomatkaa suunnittelevan, vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavan on syytä täyttää niin sanottu MEDIF-lomake. Hoitava lääkäri lisää siihen sairauden laadun ja antaa suosituksensa lentämisen suhteen. Lopullisen päätöksen tekee lentoyhtiön ilmailulääkäri. Lentolippu vahvistetaan vasta sen jälkeen. Lomake on syytä toimittaa lentoyhtiölle hyvissä ajoin, sillä siihen saatetaan pyytää lisäselvityksiä.

Lääkkeiden kuljettaminen

Lääkkeitä tulee ottaa mukaan käsimatkatavaroihin riittävä määrä. Ruumaan laitetut matkatavarat eivät aina päädy ajallaan matkakohteeseen. Myös matkan mahdollisiin viivästyksiin kannattaa varautua. Toisaalta jonkin verran lääkkeitä kannattaa pakata myös ruumaan meneviin matkatavaroihin siltä varalta että käsimatkatavarat häviävät.

Monilla mailla on rajoituksia siitä, mitä lääkkeitä ja millaiset määrät niitä voi tuoda maahan. Lääkkeiden tuonnin rajoituksista voi kysyä kohdemaan suurlähetystöstä, jos on kysymys useiden kuukausien lääkkeistä. Myös Suomella on rajoituksia lääkkeiden maahantuonnissa. Kotimaahan paluun osalta voit varmistaa asian omasta apteekistasi tai Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Lääkitysrytmi matkalla ja aikaerolennoilla

Kun tutut rutiinit eivät ole muistuttamassa asiasta, voi lääkkeenotto matkalla viivästyä tai unohtua. Mieti etukäteen, miten parhaiten muistaisit ottaa lääkkeet – muistuttaako puhelin, matkatoveri, vai mikä olisi hyvä keino? On hyvä olla perillä siitäkin, miten toimia jos lääkkeenotto kuitenkin unohtuu.

Aikaerolennot tuottavat joskus päänvaivaa lääkkeenottoaikoja miettiessä. Jos käytät saman verran lääkettä kahdesti päivässä (aamulla ja illalla), ei lääkitysrytmin noudattamisessa yleensä tule juuri vaikeuksia. Tarvittaessa lääkkeenottoaikaa voi säätää muutamalla tunnilla. Jos käytät lääkitystä kolmasti päivässä tai otat eri määrän lääkettä aamulla ja illalla, voi lääkityksen säätämisessä olla enemmän miettimistä. Kysy tarvittaessa neuvoa hoitopaikastasi.

Lepo- ja ruokarytmi

Pitkät lentomatkat ja aikaerorasitus voivat aktivoida epilepsian. Oman totutun uni- ja ruokarytmin säilyttäminen matkustaessakin on siksi tärkeää. Kiirettä kannattaa välttää varautumalla myöhästymisiin ja ruuhkiin. Turvallisuutta tuo myös hyvä matkaseura.

Turvatarkastus

Epilepsian hoidossa käytettävien stimulaatiolaitteiden metalli hälyttää turvatarkastuksessa. Valmistajalta saa sitä varten kortin, joka on syytä ottaa mukaan. Kortti nopeuttaa hälytyksen syyn selvittämistä. Joissakin tapauksissa turvatarkastaja voi silmämääräisen tarkastuksen lisäksi käyttää erillistä analysaattoria säätölaitteen tarkistamiseksi. Tällöin laitetta pyyhkäistään näytteenottolapulla; kyseessä on harmiton toimenpide.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  15.8.2018