Yhdeksän kymmenestä aivoverenkiertohäiriöstä voidaan estää

Aivoverenkiertohäiriö on yleensä seurausta vuosikymmeniä kestäneestä riskitekijöiden yhteisvaikutuksesta. Yhdeksän kymmenestä aivoverenkiertohäiriöistä voitaisiin estää vaikuttamalla tärkeimpiin riskitekijöihin.

Aivoverenkiertohäiriöiden tärkeimmät riskitekijät ovat korkea verenpaine, vähäinen liikunta, keskivartalolihavuus, epäedulliset veren rasva-arvot, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio, diabetes, sydänperäiset syyt kuten eteisvärinä, runsas alkoholin käyttö, psykososiaalinen stressi ja masennus.

Sairastuminen on yleensä seurausta vuosikymmeniä kestäneestä riskitekijöiden yhteisvaikutuksesta. Joskus sairaskohtauksen laukaisee tulehdustauti, leikkaus, runsas alkoholin käyttö tai stressi. Riskitekijät ovat kuitenkin yksilöllisiä ja joskus aivoverenkiertohäiriöön voi sairastua ilman perinteisiä riskitekijöitä. Näin on erityisesti nuorten kohdalla.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat tärkein estettävissä oleva pitkäaikaisen vammaisuuden syy. Yllälistattuihin 10 tärkeimpään riskitekijään vaikuttamalla 90 % aivoverenkiertohäiriöistä voitaisiin estää.

FINRISKI-laskurilla voit laskea riskisi sairastua vakavaan aivoverenkiertohäiriöön tai sydäninfarktiin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Arvioi riskisi FINRISKI-laskurilla.

Päivitetty  27.3.2017

Kyllä