Ruokavalio

Ruokavaliolla voi vaikuttaa moniin aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöihin. Aivojen kannalta terveellistä ruokaa ovat kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyvävilja ja kala. Runsasta suolan käyttöä kannattaa välttää. 

​Ruokavalio liittyy läheisesti moniin aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöihin. Runsas kovien rasvojen käyttö sekä vähäinen kalan ja kasvisten käyttö lisää valtimonkovettumataudin ja siten aivoverenkiertohäiriöiden riskiä. Suolan runsas käyttö on itsenäinen aivoinfarktin riskitekijä. Lisäksi se nostaa verenpainetta ja lisää aivoverenvuodon riskiä. Ravinnon laadun lisäksi myös ravinnon määrä voi vaikuttaa valtimotautien riskiin. Kulutukseen nähden liiallinen energiansaanti johtaa varastorasvan kertymiseen ja painon nousuun.

Epäedullisia rasva-aineita on esimerkiksi voissa, juustoissa, rasvaisessa lihassa ja lihajalosteissa.

Aivoille ja verisuonille terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä sekä kuituja, esimerkiksi täysjyväviljaa. Kalaa suositellaan syömään kahdesti viikossa. Hyviä rasvoja sisältäviä ruoka-aineita ovat kasviöljyt, pähkinät, kasvikset sekä kala.



Edellinen sivuSeuraava sivu