Poikkeavat veren rasva-arvot

Veren poikkeavat rasva-arvot lisäävät riskiä saada aivovaltimotukos. Riskiä lisää erityisesti korkea LDL-kolesterolin määrä (ns. huono kolesteroli) ja matala HDL-kolesterolin määrä (ns. hyvä kolesteroli).

​Laboratoriokokeissa mitataan usein kokonaiskolesteroli, LDL- ja HDL-kolesteroli sekä triglyseridit. Myös koholla olevat triglyseridiarvot ovat valtimotautien riskitekijä.

Normaalit veren rasva-arvot ovat:

kokonaiskolesterolialle 5,0 mmol/l
LDL-kolesterolialle 3,0 mmol/l
HDL-kolesterolimiehillä yli 1,0 mmol/l naisilla yli 1,2 mmol/l
triglyseriditalle 1,7 mmol/l

Aivoinfarktin tai TIA –kohtauksen jälkeen "huonon" LDL-kolesterolin tulisi olla alle 2,5 mmol/l.

Jos aivoinfarktin tai TIA-kohtauksen syynä on valtimonkovettumatauti (esimerkiksi kaulavaltimossa), niin tavoitteena on LDL-kolesteroli alle 1,8 mmol/l.

"Huonoa" kolesterolia nostaa runsaasti tyydyttyneitä rasvoja (ns. kovaa rasvaa), kolesterolia ja niukasti kuituja sisältävä ravinto. Lisäksi LDL-kolesterolia nostavia ja HDL-kolesterolia laskevia tekijöitä ovat vähäinen liikunta, tupakointi ja ylipaino.

Kolesteroliarvojansa voi muuttaa paremmiksi

  • muuttamalla ruokavaliota
  • lisäämällä liikuntaa
  • laihduttamalla.

Kolesteroliarvoja voidaan parantaa liikunnan ja ruokavaliomuutosten lisäksi lääkkeillä. Statiinit laskevat tehokkaasti veren LDL-kolesterolipitoisuutta ja vastaavasti nostavat HDL-kolesterolipitoisuutta. Statiineilla on myös suoria vaikutuksia valtimoiden seinämiin vähentäen valtimotaudin etenemistä. Tämän vuoksi statiini-lääkitys saatetaan aloittaa aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle, vaikka kolesteroliarvot olisivat laboratoriokokeissa tavoitearvoissa.

Eläinkunnan tuotteissa kuten lihassa, kananmunissa ja maitotuotteissa on epäterveellistä kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Tämä kulkeutuu verisuoniin, samoin kuin maksan tuottama kolesteroli.

Päivitetty  27.3.2017

Kyllä