Yleisesti käytetyt lääkkeet

Alta löydät tietoa yleisistä aivoverenkiertohäiriön jälkeen suositelluista lääkkeistä.

Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet

Kaikille aivoinfarktin tai TIA-kohtauksen saaneille aloitetaan veren hyytymiseen vaikuttava lääke, jonka tarkoitus on ehkäistä uusia tukoksia.

Verihiutaleiden toimintaan vaikuttavat lääkkeet (antitromboottiset lääkkeet) ehkäisevät tehokkaasti uusia valtimotukoksia. Yleisin käytetty verihiutaleisiin vaikuttava lääke on aspiriinin ja dipyridamolin yhdistelmä (Asasantin retard®, Orisantin®). Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää klopidogreeliä (Plavix®, Clopidogrel®), pelkkää aspiriinia (Primaspan®, Aspirin Cardio®) tai joskus harvoin pelkkää dipyridamolia (Persantin®).

Jos tukos on lähtöisin sydämestä, ns. verenohennuslääkitys voi tulla kyseeseen. Näitä ovat varfariini (Marevan®), apiksabaani (Eliquis®), dabigatraani (Pradaxa®), rivaroksabaani (Xarelto®) ja edoksabaani (Lixiana®).

Verenohennuslääkitykset lisäävät verenvuotojen riskiä. Kerro aina hoidostasi lääkärille/hammaslääkärille ja erityisesti, mikäli olet menossa leikkaukseen tai pieneenkin toimenpiteeseen. Tällöin lääkitys on tauotettava joksikin aikaa. Varfariinilääkitys edellyttää myös säännöllisiä verikoeseurantoja. Joskus sairaalassa ollessa ja erityistapauksissa kotona verenohennushoito toteutetaan vatsan ihon alle pistettävällä lääkkeellä.

Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet ovat pääsääntöisesti tarkoitettu pysyviksi, joten niitä ei pidä itse lopettaa neuvottelematta ensin hoitavan lääkärin kanssa.

Aivoverenvuodon jälkeen veren hyytymiseen vaikuttavat lääkitykset laitetaan tauolle ja mahdollisesti aloitetaan myöhemmin uudelleen yksilöllisen harkinnan perusteella. Joskus verenohennuslääkityksestä luovutaan kokonaan tai siirrytään esimerkiksi pelkkään aspiriiniin.

Verenpaineen alentamiseen tarkoitetut lääkkeet

Verenpainelääkitys estää uusia aivoverenkiertohäiriöitä vaikka verenpainetaso olisi normaalikin. Tämän vuoksi verenpainelääkitys aloitetaan lähes jokaiselle potilaalle. Verenpainelääkkeitä ovat mm. ACE-estäjät, ATR-salpaajat, kalsiumkanavan salpaajat, nesteenpoistolääkkeet ja beeta-salpaajat. Lisää tietoa verenpainelääkkeistä löydät Sydanliiton sivuilta. Katso lisää seuraavasta linkistä:

Veren rasva-arvojen alentamiseen tarkoitetut lääkkeet

Veren rasva-arvojen alentamiseksi käytetään enimmäkseen ns. statiineja. Statiinilääke vähentää uusia aivovaltimotukoksia noin viidenneksellä. Lääkitys on erityiskorvattava lääkärin laatimalla B-todistuksella sepelvaltimotaudissa. Lääke aloitetaan kaikille aivoinfarktin sairastaneille potilaille. Statiinilääkitys voi joskus aiheuttaa lihaskipuja tai maksa-arvojen nousua. Lääkityksen aloituksen jälkeen maksa-arvot ja lihasentsyymin voi kertaalleen tarkistuttaa omalla terveysasemalla. Yleensä statiinit ovat hyvin siedettyjä ja mikäli yhdestä valmisteesta tulee sivuvaikutuksia, se voidaan vaihtaa toiseen statiiniin. Useimmat löytävät itselleen sopivan lääkkeen. Lisää tietoa kolesterolilääkkeistä löydät Sydänliiton sivuilta. Katso lisää seuraavasta linkistä:

Veren sokerin alentamiseen tarkoitetut lääkkeet

Myös koholla olevat verensokeriarvot lisäävät riskiä verisuonitaudeille, joten on tärkeää huolehtia veren sokeritason alentamisesta. Mikäli sokeriarvot eivät ruokavalion muutoksilla korjaannu tai todetaan diabetes, aloitetaan diabeteslääkitys. Sokeritasoja voidaan alentaa joko tablettilääkkeillä tai ihon alle pistettävällä insuliinilla, tai näiden yhdistelmällä. Lisää tietoa diabeteslääkkeistä löytyy Diabetesliiton sivuilta. Katso lisää seuraavasta linkistä:

Päivitetty  15.8.2018

Kyllä