Uusien verisuonitapahtumien ehkäisy

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen riski saada uusi aivoverenkiertohäiriö on selvästi muuta väestöä suurempi, noin 10% vuodessa. Aivoverenkiertohäiriön uusimista voidaan vähentää hyvällä riskitekijöiden hoidolla.

 

Aivoverenkiertohäiriöpotilaan riski saada uusi aivoverenkiertohäiriö on selvästi muuta väestöä suurempi. Aivoverenkiertohäiriön uusiutumista voidaan kuitenkin vähentää hyvällä riskitekijöiden hoidolla. Riskitekijöiden hyvä hoito tarkoittaa sitä, että jos on todettu koholla oleva verenpaine, rasva-arvot tai verensokeri, näitä hoidetaan lääkkeellisesti ja lääkkeettömästi siten, että arvot saadaan normaaleiksi. Useimmiten näihin aloitetut lääkitykset ovat pysyviä. Yleensä myös hormonaalinen korvaushoito ja ehkäisytabletit lopetetaan, koska ne voivat lisätä tulppariskiä.

Aivoinfarktin ja TIA-kohtauksen jälkeen aloitetaan veritulppia ehkäisevä lääkitys (ASA eli aspiriini, dipyridamoli tai klopidogreeli) tai verenohennuslääkitys.

Aivoverenvuodon jälkeen pysyvä ja tehokas verenpainelääkitys on erittäin tärkeää.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen suositellaan vuosittaista lääkärin seurantaa. Kontrollikäynneillä käydään läpi riskitekijöiden hoito ja lääkitykset sekä arvioidaan kuntoutustarvetta.

Voit itse vaikuttaa uusien aivoverenkiertohäiriöiden riskiin terveillä elämäntavoilla:

  • lopettamalla tupakoinnin (yksittäinen tärkein asia!)
  • käyttämällä alkoholia kohtuullisesti (maksimissaan 2 ravintola-annosta/vrk/miehet ja 1 ravintola-annos/vrk/naiset)
  • laihduttamalla 5-10% jos sinulla on ylipainoa
  • liikkumalla vähintään 30 min päivittäin
  • syömällä runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, kalaa ja hyviä rasvoja, ja vähän tyydyttyneitä rasvoja ja suolaa

Päivitetty  27.3.2017

Kyllä