Spontaani aivoverenvuoto

Spontaanissa aivoverenvuodossa verisuoni repeytyy ilman vammaa tai rakenteellista syytä. Yleisin syy on verenpainetauti ja ikääntyneillä amyloidi angiopatia. Halvausoireiden lisäksi on usein päänsärkyä ja pahoinvointia.

​​

Aivoverenvuodolla (englanniksi ICH, intracerebral hemorrhage)tarkoitetaan ilman vammaa tai muuta selkeää syytä spontaanisti syntynyttä aivojen sisäistä verenvuotoa. Tällöin aivovaltimo repeytyy äkillisesti esimerkiksi verenpainetaudin seurauksena ja veri pääsee vuotamaan aivokudoksen sisälle. Tämä aiheuttaa verihyytymän (merkitty kuvaan nuolella), joka painaa ympäröivää aivokudosta niin, että sen seurauksena alue kärsii hapenpuutteesta ja seuraa vaurio. Viikkojen aikana verihyytymä imeytyy itsestään pois kuten mustelma ihon alta. Verihyytymän poisto leikkauksella on vain harvoin hyödyllistä.

Aivoverenvuodon oireet ovat usein samankaltaisia kuin aivoinfarktin aiheuttamat oireet. Oireina on usein toisen käden ja jalan heikkous ja tunnottomuus, johon voi liittyä puheen puuromaisuus tai sanojen tuottamisen vaikeus. Oire riippuu siitä, mille aivojen alueelle veri on vuotanut ja aiheuttanut vaurion. Myös päänsärky ja pahoinvointi ovat yleisiä aivoverenvuodon oireita.

Spontaani aivoverenvuoto johtuu useimmiten verenpainetaudista. Toinen tavallinen syy on amyloidi angiopatia, jossa amyloidi-nimistä proteiinia kertyy verisuonen seinämän sisään ja seinämä heikkenee altistaen sen repeytymiselle.

Aivoverenvuodon riskitekijöitä ovat verenpainetauti, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, aivoverisuonten sairaudet (esim. aivoverisuonten tulehdus eli vaskuliitti), verenohennuslääkitys ja veren hyytymisen häiriöt.

Aivoverenvuodon jälkeen tehokas verenpaineen hoito on erityisen tärkeää.


Seuraava sivu

 Päivitetty  26.11.2018

Kyllä