Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA

TIA-kohtaus aiheutuu aivovaltimon hetkellisestä tukkeutumisesta, josta ei aiheudu aivoihin pysyvää vauriota. TIA-kohtauksen oireet ja syyt ovat samoja kuin aivoinfarktissa. TIA-kohtauksen jälkeen on aina syytä hakeutua kiireisesti lääkäriin.

Ohimenevää aivoverenkiertohäiriötä nimitetään usein TIA-kohtaukseksi. TIA-nimitys tulee englanninkielen sanoista Transient Ischemic Attack, mikä tarkoittaa ohimenevästä hapenpuutteesta johtuvaa oireilua. TIA-kohtaus aiheutuu aivovaltimon hetkellisestä tukkeutumisesta esimerkiksi verihyytymän seurauksena. Syyt ovat samoja kuin aivoinfarktissa, mutta TIA-kohtaus ei ehdi aiheuttaa aivoihin pysyvää vauriota.

TIA-kohtaus kestää yleisimmin muutamista minuuteista muutamiin tunteihin, kuitenkin enintään 24 h.

Oireet ovat samanlaisia kuin aivoinfarktissa. Yleisiä oireita ovat ohimenevä toisen käden ja/tai jalan heikkous tai tunnottomuus, toisen suupielen roikkuminen ja puheen puuromaisuus, vaikeus tuottaa ja ymmärtää puhetta, kahtena näkeminen ja/tai tasapainovaikeus.

TIA-kohtaus on varoitusmerkki suurentuneesta aivoinfarktiriskistä ja sen vuoksi se on syytä ottaa vakavasti. Riski aivoinfarktiin on suurin kahtena ensimmäisenä vuorokautena ja sen vuoksi TIA-kohtauksen jälkeen on aina syytä hakeutua kiireisesti lääkäriin.


Edellinen sivuSeuraava sivuPäivitetty  27.3.2017

Kyllä