Oireet

​​​​​

Aivotärähdyksestä puhutaan, kun päähän kohdistuneeseen vammaan liittyy korkeintaan ohimenevä tajunnanmenetys ja vamman jälkeinen muistiaukko on lyhytkestoinen. Jos aivotärähdyksen jälkeen tehdään aivojen kuvantamistutkimuksia, niissä ei näy mitään poikkeavaa (verenvuotoa tai murtumia) eikä lääkärin tutkimuksessa todeta mitään poikkeavia neurologisia löydöksiä. Suuri osa potilaista ei koskaan edes käy lääkärin vastaanotolla.​

Heti vamman jälkeen on kuitenkin joskus vaikeaa arvioida, onko kyseessä aivotärähdys vai vakavampi aivovamma. Jos tapahtumalla ei ole silminnäkijöitä, on vamman vaikeusasteen arviointi erityisen vaikeaa – aivovamman saanut ei välttämättä itse muista vammaa edeltäneitä ja seuranneita tapahtumia. Erityisesti samanaikainen humalatila, huumausaineiden tai unilääkkeiden käyttö vaikeuttavat aivovamman vakavuuden arviointia. Tällöin lääkäri saattaa ottaa potilaan yön yli seurantaan sairaalaan tai pyytää aivojen tietokonetomografia (TT) –kuvan vakavampien vammojen poissulkemiseksi.

Oireet

Päänsärky

Päänsärky on erittäin tavallinen oire sen jälkeen, kun on loukannut päänsä. Se on yleisintä juuri lievien aivovammojen jälkeen. Stressi ja väsymys voivat pahentaa päänsärkyä. Lepo sekä keskittymistä edellyttävien toimien tauottaminen yleensä helpottaa päänsärkyä. Voit käyttää myös ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä. Lievä päänsärky yleensä häviää muutamassa vuorokaudessa itsekseen. Joskus päänsärky voi jatkua useista viikoista jopa kuukausiin vamman jälkeen. Siinä tapauksessa, että päänsärky tulee vammaa seuraavien päivien aikana yhä voimakkaammaksi, pitkittyy eikä lievity edellä mainituilla keinoilla, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin.​

Huimaus

Lievän aivovamman jälkeen voi esiintyä huimaavaa tunnetta liikkuessa tai nopeasti asentoa muuttaessa. Yleensä huimailua kestää vain muutamia päiviä. Vältä liikkeitä, jotka aiheuttavat huimausta. Huimaus voi aiheuttaa vaaratilanteita ja kannattaakin välttää kiipeämistä tai korkealla työskentelyä. Autolla ajoa on vältettävä erityisesti silloin, kun huimausoire liittyy pään liikkeisiin. Jos huimaava tai pyörryttävä tunne jatkuu yli kaksi viikkoa, ota yhteyttä lääkäriin.

Väsyvyys

Väsyvyys ja rasituksen sietokyvyn heikentyminen ovat tavallisia oireita aivovamman jälkeen, eikä väsyvyysoireiden voimakkuus riipu aivovamman vaikeusasteesta.

Aluksi vähäisinkin ponnistelu voi saada sinut tuntemaan itsesi erittäin väsyneeksi. Lievä aivovamma aiheuttaa energiavajeen aivoihin. Aivoillasi on vähemmän voimia jaettavaksi kuin yleensä. Mahdollisesti huomaat, että tarvitset unta monta tuntia enemmän kuin tavallisesti. Lepo on lievän aivovamman jälkeen erittäin tärkeää, sillä se auttaa aivoja toipumaan. Yleensä väsymys korostaa tai pahentaa muita lievän aivovamman jälkeisiä oireita.

Tavanomaiset työtehtävät saattavat uuvuttaa sinut tavallista nopeammin. Uupumus voi tällöin aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, keskittymisen vaikeutta, muistamisen työläyttä ja stressioireita. Muista siis pitää riittävästi lepotaukoja myös arkeen palattuasi!

Lievän aivovamman jälkeen voi esiintyä myös univaikeuksia. Unirytmi voi häiriintyä päiväunien vuoksi, unen saanti voi olla tavallista vaikeampaa tai uni voi olla katkonaista. Univaikeudet korostavat väsyvyyden tunnetta ja mahdollisen unihäiriön hoidosta kannattaakin neuvotella lääkärin kanssa.


Kömpelyys

Saatat huomata olevasi hieman kömpelömpi kuin tavallisesti. Älä huolestu, jos huomaat lievää tasapainon epävarmuutta tai törmäät huonekaluihin – tai saatat jopa pudottaa tavaroita. Tee asiat hitaammin. Aivosi ovat kaikkien liikkeittesi ja toimintojesi kontrollikeskus. Aivojesi pitää pystyä jäsentämään kaikki se informaatio, joka tulee silmiesi, korviesi tai muiden aistiesi kautta ja samalla niiden on lähetettävä oikea signaali juuri oikeille lihaksille. Anna siis itsellesi enemmän aikaa tehdä asioita

Näkökyvyn ongelmat

Näköön liittyvät ongelmat ovat yleisiä. Nämä voivat liittyä tarkennusvaikeuksiin, jolloin näkemäsi kuva on ajoittain epätarkka tai sinun on vaikea kohdistaa katsetta. Valoyliherkkyyttä voi ilmetä, jolloin kirkkaassa päivänvalossa voit tarvita aurinkolaseja. Näön ongelmat saattavat korostua väsyessä. Selkeät lievän aivovamman jälkeiset näkökyvyn muutokset tai kaksoiskuvat edellyttävät lääkärin arviota. ​

Ääniyliherkkyys

Osa aivojen voimavaroista käytetään häiritsevien äänten suodattamiseen. Lievän aivovamman jälkeen aivojen voimavaroja käytetään toipumiseen eikä aivoilla ole yhtä hyvää kykyä suodattaa häiritseviä ääniä. Saatat huomata, että monet äänet häiritsevät sinua, tekevät sinut ärtyisäksi tai heikentävät keskittymiskykyäsi. Voit selittää tämän perheellesi ja ystävillesi, jotta he ymmärtävät normaalia hiljaisemman ympäristön merkityksen toipumisvaiheessa.

Hitaus

Päähän kohdistuneen vamman jälkeen voit huomata, että ajattelusi ja toimintasi ovat muuttuneet hieman hitaammaksi. Sinun saattaa olla vaikea ylläpitää keskustelua tai seurata ohjeita. Asioiden ja tehtävien loppuun saattaminen voi viedä enemmän aikaa.

Pyydä keskustelukumppaneitasi hidastamaan puhetta tai toistamaan sen, mitä he ovat sanoneet. Yleensä kaikkeen tekemiseen täytyy varata enemmän aikaa. Pyri aluksi välttämään tilanteita, joissa joudut toimimaan kiireessä tai paineen alaisena.

Muisti

Aluksi muistisi ei välttämättä toimi niin hyvin kuin tavallisesti. Älä huolestu, vaikka et heti muistaisikaan tuttua nimeä tai puhelinnumeroa. Et ehkä muista mitä olit menossa hakemaan toisesta huoneesta.

Lievissä aivovammoissa tämä muistiepävarmuus lievittyy tai häviää kokonaan muutaman päivän tai viikon kuluessa. Tänä aikana voit pyytää perhettäsi tai ystäviäsi muistuttamaan sinua tärkeistä päivämääristä tai tapaamisista. Voit myös kirjoittaa ne ylös muistilapulle tai kalenteriin.

Keskittymisvaikeudet

Monilla ihmisillä on keskittymisvaikeuksia jonkin aikaa lievän aivovamman jälkeen. Ehkä et voi keskittyä alussa riittävästi edes sanomalehden lukemiseen tai televisio-ohjelmien seuraamiseen. Joskus voit kokea, että on vaikeaa aloittaa asioita ja viedä niitä loppuun. Ajoittain voi olla vaikeata keskittyä useampaan asiaan yhtä aikaa.

Keskittymisen puute ja ajattelun hitaus voivat tulla esille keskustelun seuraamisen vaikeutumisena tai arkiaskareiden tekemisen hitautena. Jos sinulla on pakollisia tehtäviä, tee niitä vain vähän aikaa, pidä tauko ja jatka hetkisen kuluttua. Pyri välttämään tarkkaa keskittymistä vaativia tehtäviä, kunnes voit paremmin. On tavallista, että vamman jälkeen erilaiset häiriötekijät saavat keskittymisesi herpaantumaan helposti. Jos sinun täytyy keskittyä johonkin tärkeään asiaan, valitse mahdollisimman rauhallinen tila. Pyri myös tekemään vaativat työt silloin, kun olet virkeimmilläsi.

Ärtyisyys

Joskus lievän aivovamman saanet ihmiset huomaavat ärtyvänsä helpommin sellaisista asioista, jotka normaalisti eivät häiritsisi heitä. Tämä ei yleensä jatku kauaa, mutta voi olla hankala oire sinulle itsellesi ja perheellesi. Aivot kontrolloivat kehon toimintojen lisäksi myös tunteita. Jonkin aikaa lievän aivovamman jälkeen tunteiden kontrollointi ei ehkä onnistu yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Jos koet ärtyväsi tai pinnasi palavan herkästi, voit koettaa seuraavia keinoja. Poistu tilanteesta, vaikka menemällä ulos huoneesta. Toisinaan voit koettaa erilaisia rentoutustekniikoita ärtyisyyden lievittämiseksi. Ärtyisyyttä voi koettaa vähentää fyysisellä liikunnalla. Muista, että ärtyisyys pahenee väsyessä.

Alakuloisuus

Äkillinen tapaturma ja toimintakyvyn muutokset voivat järkyttää tunne-elämän tasapainoa. Aivotärähdyksen jälkeen on tavallista, etteivät aiemmat harrastukset tai ihmissuhteet kiinnosta aluksi samalla tavoin kuin ennen. Olo voi olla saamaton, avuton ja alakuloinen. Itku voi olla herkemmässä ja olo kärsimätön. Nämä muutokset ovat tavallisia ja yleensä ohimeneviä. Mikäli alakuloisuus jatkuu pitkään tai siihen yhdistyy univaikeuksia, pelkotiloja tai ahdistuneisuutta kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisen masennuksen tai traumaperäisen stressireaktion tunnistamiseksi ja hoitamiseksi.​

​ ​

Osion alkuunSeuraava sivu 

Kyllä

Päivitetty  4.1.2019