Kriisiapua aivovammapotilaan omaisille

Kriisitilanteita on monenlaisia. Taustalla voi olla läheisen tai omaisen menetys, onnettomuus, vammautuminen tai vakava sairastuminen.

On normaalia reagoida voimakkaasti kriisitilanteeseen. Ensimmäisinä päivinä esiintyy monenlaisia jälkireaktioita, fyysisiä kipuja ja huonovointisuutta. Tunteet voivat nousta pintaan tai ne voivat tuntua kokonaan kadonneen. Monesti on vaikeuksia nukahtaa tai unesta tulee katkonaista ja painajaisunien täyttämää. Traumaattisesta kriisistä voi selvitä läheisten ja ystävien tuella, mutta jos kokee tarvetta, on hyvä turvautua ulkopuoliseen apuun.

Mistä voit saada apua?

Sokkivaiheen psyykkistä ensiapua ensimmäisen vuorokauden aikana antavat kuntien kriisiryhmät ja -keskukset, Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen Valtakunnallinen kriisipuhelin ja kriisivastaanotto. Myös oman tai omaisesi hoitopaikan lääkärit, hoitajat, sosiaalityöntekijät ja sairaalapastorit auttavat parhaansa mukaan kriisitilanteissa.

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7.

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset eli kriisityöntekijät sekä tehtävään valitut, koulutetut vapaaehtoiset heidän tukeminaan. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville.

Aivovammaliitto on julkaissut kattavat oppaan Aivovamman saaneen potilaan omaisille. Opas löytyy sähköisessä muodossa alla olevasta linkistä.

Läheisen polku on kuvattu myös alla olevan linkin Youtube-videossa.

Osion alkuunSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  31.10.2017