SAV:n mahdolliset komplikaatiot

Hydrokefalus eli aivonestekiertohäiriö

SA-vuoto voi aiheuttaa myöhäiskomplikaationa aivoselkäydinnestekierron häiriön eli hydrokefaluksen. Aivoverenvuodon seurauksena aivoselkäydinnestekierto voi häiriintyä, koska veri on vuotanut aivoselkäydinnesteen sekaan (lukinkalvonalaiseen tilaan). Osalla SAV-potilaista (noin 10%:lla) nestekierronhäiriö ei laukea itsestään, vaan heille tehdään shunttileikkaus, jossa shunttiletkusto asennetaan aivokammioon, ihon alle ja edelleen joko sydämeen tai vatsaonteloon liiallisen aivoselkäydinnesteen poistamiseksi.

Aivovaltimospasmi

SAV voi aiheuttaa aivovaltimoissa komplikaationa epätarkoituksenmukaisen aivovaltimon supistustilan eli spasmin. Riski on korkeimmillaan ensimmäisen kahden viikon sisällä vuodosta, ja siksi tämä aika usein vietetään sairaalassa. Spasmia pyritään ehkäisemään sekä teho-osastolla että vuodeosastolla muun muassa nestehoidolla sekä tähän tarkoitukseen tarkoitetulla lääkityksellä. Yleensä spasmi on tällä hoidolla ehkäistävissä tai hoidettavissa, mutta pahimmillaan hoidosta huolimatta se voi aiheuttaa aivoinfarktin eli aivokudoksen vaurioitumisen liian vähäisen paikallisen aivoverenkierron vuoksi.

Infektiot

SAV-potilaat ovat vakavasti sairaita ja usein alttiita erilaisille tulehduksille eli infektioille. Erityisesti keuhkotulehdukset sekä virtsateiden tulehduksen ovat yleisiä pitkää vuodelepoa ja erityisesti pitkää tehohoitoa vaativilla potilailla. Potilaan vointia, tulehdukseen viittaavia oireita sekä laboratoriokokeita seurataan tiiviisti tulehdusten selvittämiseksi, ja ne pyritään hoitamaan tehokkaasti.

Veritulpat

SAV-potilaat kuten muutkin vakavasti sairaat ja pitkää vuodelepoa vaativat potilaat ovat alttiita erilaisille trombo-embolisille komplikaatioille kuten raajojen syville laskimotukoksille sekä keuhkoveritulpalle. Pitkittyneessä vuodelevossa tukoksia pyritään estämään muun muassa tukisukkien käytöllä sekä ihon alle pistettävällä lääkityksellä. Riskin välttämiseksi potilaat pyritään mobilisoimaan eli auttamaan liikkeelle heti voinnin salliessa.


Edellinen sivuSeuraava sivuPäivitetty  21.6.2017 12.54