Mistä tiedän, onko minulla aivovaltimopullistuma?

Vuotamaton aneurysma aiheuttaa harvoin oireita. Jotta vuotamaton aneurysma aiheuttaisi oireita, sen tulee yleensä olla kookas (useimmiten useita senttejä), ja painaa pullistuman vieressä sijaitsevaa aivohermoa aiheuttaen aivohermon toimintahäiriön. Aneurysmasta saadaan varmuus aivoverisuonten kuvantamistutkimuksella. Tupakoimattomuus ja hyvä kohonneen verenpaineen hoito ovat tärkeimmät keinot välttää aneurysmien syntyminen.

Mikäli henkilöllä on kaksi ensimmäisen asteen sukulaista (ensimmäisen asteen sukulaiset = omat vanhemmat, sisarukset tai lapset), joilla on todettu aneurysma tai sen aiheuttama SAV, suositellaan usein oireettomien ensimmäisen asteen sukulaisten seulontatutkimusta eli aivoverisuonten kuvantamistutkimusta aneurysmien olemassaolon selvittämiseksi. Näissä suvuissa on jonkin verran suurentunut riski aneurysmien suhteen. Tämä suurentunut riski liittynee usein siihen, että suvussa tupakoidaan ja sairastetaan verenpainetautia; tosin geeneilläkin on vielä heikosti tunnettu aneurysmien syntyyn myötävaikuttava merkitys.

Aivoverenvuotoja on useita erilaisia, ja niiden syyt ja aiheuttajat ovat moninaiset. Jos epäilee, että ensimmäisen asteen sukulaisilla on ollut aivoverenvuotoja, on ensiluokkaisen tärkeää selvittää aivoverenvuotojen aiheuttaja. Toisin sanoen tulisi tietää, onko aivoverenvuodon aiheuttaja varmasti ollut aneurysma vai ei. Seulontatutkimuksia suositellaan vain, jos aivoverenvuotojen aiheuttajana on ollut aneurysma. Seulontoja ei ole perustelua tehdä epäselvällä sukuhistorialla.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  31.10.2017