Leikkausta edeltävä eli preoperatiivinen käynti

​Leikkausjonosta potilas menee poliklinikalle keskustelemaan leikkaushoidosta. Valtaosa suunniteltuun leikkaukseen tulevista potilaista kutsutaan leikkausta edeltävälle käynnille keskimäärin 1-2 viikkoa ennen leikkausta.

Käyntiä edeltävästi potilasta pyydetään täyttämään Esitietokaavake ja ohjataan käymään laboratoriossa. Käynnillä potilas tapaa leikkaavan neurokirurgin, nukutuslääkärin sekä sairaanhoitajan. Omaisella on mahdollisuus osallistua esikäynnille.

Käynnillä käydään läpi leikkauksen valmisteluun, sairaalassa oloon ja leikkauksesta toipumiseen liittyviä asioita. Käynnin yhteydessä annetaan kirjalliset ohjeet potilaan käyttämästä säännöllisestä lääkityksestä; siitä mitkä lääkkeet on tauotettava ennen leikkausta ja mitkä lääkkeet voi ottaa leikkauspäivänä. Potilaan on kerrottava käynnin yhteydessä, mikäli käyttää vitamiineja, hivenaineita tai luontaistuotteita.

Sairaalaan tullaan joko leikkauspäivän aamuna tai leikkausta edeltävänä päivänä. Vastaanottava sairaanhoitaja ohjaa ja neuvoo leikkaukseen valmistautumisessa. Ennen leikkaussaliin menoa on mahdollisuus saada rauhoittava esilääke.

Videolla kerrotaan mitä asiota ennen leikkausta huomioidaan

Joskus preoperatiivinen haastattelu toteutetaan vuodeosastolla sairaalaan tultaessa. Vuodeosaston hoitaja haastattelee potilaan, kertoo vuodeosaston toiminnasta ja informoi potilasta leikkauspäivän ohjelmasta. Nukutuslääkäri ja neurokirurgi tulevat tapamaan potilasta vuodeosastolle.

Vuodeosaston hoitaja ohjaa leikkausta edeltävän ravinnotta olon ja peseytymisen.

Oletko menossa leikkaukseen?

Leikkaukseen tulijan talo tarjoaa luotettavaa tietoa leikkauspotilaille sekä auttaa potilaita valmistautumaan leikkaukseen. Lisää tietoa saat täältä.Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  31.10.2017