Leikkauksen jälkeen tehovalvontaosastolla

Aivokasvainleikkauksen jälkeen potilaan hoito jatkuu tehovalvontaosastolla. Hoidon kesto vaihtelee muutamasta tunnista yön yli seurantaan.

Potilaan saapumiseen tehovalvontaosastolle varaudutaan jo leikkaussalista tulleen ennakkoilmoituksen perusteella. Hän saapuu osastolle sängyllä nukutuslääkärin, sairaanhoitajan ja lääkintävahtimestarin tuomana.

Aivokasvainpotilasta hoitaa omahoitaja koko tehovalvontahoitojakson ajan. Sairaanhoitajalla saattaa olla toinenkin potilas hoidettavanaan, mutta hoito tapahtuu potilaiden vieressä koko ajan. Neurokirurgi ja nukutuslääkäri käyvät säännöllisesti potilaiden luona. Leikannut kirurgi yleensä soittaa lähiomaiselle leikkauksen jälkeen ja hän käy juttelemassa potilaan kanssa seuraavana päivänä.

Potilaat ovat vuoteessa. Ruokailu ja juominen eivät ole vielä sallittuja ensimmäisen hoitovuorokauden ajan. Potilas saa suonensisäisesti nesteytyksen ja virtsa poistuu katetria pitkin.

Tehovalvontaosastolla on paljon teknisiä laitteita, jotka pitävät ääntä. Potilaaseen on kytketty valvonta- ja hoitolaitteita, jotka saattavat hämmentää ja haitata vuoteessa oloa. Kasvoilla on happimaski edistämässä toipumista nukutuksesta ja leikkauksesta. Sairaanhoitaja ohjaa ja tukee sekä auttaa potilasta kaikissa päivittäisissä toiminnoissa.

Sairaanhoitaja arvioi potilaan tajunnantasoa kyselemällä arkiasioita sekä pyytämällä tekemään yksinkertaisia asioita. Kipua arvioidaan ja hoidetaan, ja tavoitteena onkin mahdollisimman kivuton toipuminen leikkauksesta. Haava päässä on harvoin kovinkaan kivulias, mutta päänsärkyä saattaa esiintyä. Pahoinvointi on yleistä leikkauksen jälkeen. Sitä ennaltaehkäistään ja hoidetaan lääkkein.

Leikkauspäivänä omaisten ja läheisten lyhyet vierailut eivät ole kiellettyjä, mutta potilaan olo saattaa olla todella väsynyt jolloin vierailut eivät tue toipumista. Soittaminen osastolle auttaa yleensä niin potilasta kuin läheistäkin.

Potilaasta pidetään hyvää huolta leikkauksen jälkeen. Katso videolta mitä leikkauksen jälkeen tapahtuu.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  31.10.2017