Kirurgisen hoidon jälkitarkastus

​Aivokasvain leikkauksen jälkeinen jälkitarkastus on neurokirurgian poliklinikalla 2-3 kuukautta kotiutumisen jälkeen. Poikkeuksena ovat aivolisäkkeen kasvaimet, joiden jatkohoito järjestetään endokrinologialla, sekä stereotaktiset näytteenotot, joiden jatkohoito järjestetään syöpätaudeilla tai neurologian puolella.

Jälkitarkastuksen tarkoitus on varmistaa että toipuminen leikkauksesta on edennyt odotetusti. Käytännössä tarkistetaan että haava on parantunut ja keskustellaan potilaan tilanteesta. Tarvittaessa tehdään kohdistettu kliininen tutkimus. Lisäksi varmistetaan että mahdolliset liitännäishoidot ovat suunniteltu tai alkaneet. Tarvittaessa ohjelmoidaan lisäselvityksiä, esimerkiksi neuropsykologin tutkimus tai jonkun muun erikoisalan lääkärin tutkimus.

Osalla potilaista jatkoseuranta toteutetaan neurokirurgian poliklinikalla, osaa seurataan toisessa yksikössä, esim neurologialla tai syöpätaudeilla. Jatkoseuranta paikka päätetään taudista riippuen, niin että potilas saa parasta mahdollista hoitoa.

Jos jatkoseuranta tapahtuu neurokirurgian poliklinikalla, seuraavan kontrollin aikataulusta sovitaan karkeasti jälkitarkastuksen yhteydessä, esim seuraava kontrolli vuoden kuluttua. Seurantakäynnin aika tulee tavanomaisesti teille kotiin 1-2 kuukautta ennen käyntiä. Mahdollisen kuvauksen aika tulee erikseen. Jos seurantakäynnin yhteyteen suunnitellaan kuvantamistutkimuksia ne voidaan myös järjestää omassa sairaalassanne. Jos suosittelemme että seurantaa jatketaan oman keskussairaalan kautta, annamme tästä ohjeet keskussairaalalle.

Lue lisää:
Käytännön neuvoja


Osion alkuunSeuraava sivu 

Päivitetty  31.10.2017