Tunnista aivoverenkiertohäiriö ja toimi!

​​Aivoverenkiertohäiriö voi kohdata sekä nuoren että vanhan. Opi tunnistamaan oireet ja toimi, sillä jokainen minuutti on kallisarvoinen. Maailman Aivoverenkiertohäiriö-päivää vietetään 29.10.

Opi tunnistamaan Aivoverenkiertohäiriön oireet ja toimi!

Suupielen roikkuminen - Käden heikkous - Puhevaikeus - Soita 112

Haitarin otsikkotaso3
Minuutit voivat pelastaa elämän

Aivojen kärsiessä hapenpuutteesta menetämme 1.9 miljoonaa hermosolua minuutissa. Jokainen minuutti on tärkeä: mitä nopeammin hoito päästään aloittamaan, sitä suurempi hyöty siitä saadaan. Nopealla hoidolla aivoverenkiertohäiriön oireita voidaan lievittää tai parhaimmillaan korjata ne kokonaan. Siksi on tärkeää oppia tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön oireet ja hälyttää välittömästi apua, jos huomaa oireita itsellään tai muilla. Näin voi säästää kallisarvoista aikaa - säästää elämän, itsenäisyyden, laadukkaan elämän.

Aivoverenkiertohäiriön oireet

Yleisimpiä aivoverenkiertohäiriön oireita ovat:

  • suupielen roikkuminen
  • toisen käden ja jalan halvaus
  • puheen puuromaisuus tai vaikeus tuottaa oikeita sanoja

Jos huomaat tällaisia oireita itselläsi tai muilla, soita välittömästi 112.

Noudata sen jälkeen hätäkeskuksen ohjeita. Älä jätä sairastunutta yksin vaan pysy apuna, kunnes ensihoito saapuu paikalle.

Myös nuori voi sairastua aivoverenkiertohäiriöön

Minkä ikäinen tahansa voi saada aivoverenkiertohäiriön. Ainakin joka kymmenes aivoverenkiertohäiriö sattuu 18-50 vuotiaalle ja nuorten aivoverenkiertohöiriöt lisääntyvät ympäri maailman. Katso sivun videoista kokemuksia nuorena aivoverenkiertohäiriön sairastaneilta.

Miten aivoverenkiertohäiriötä voidaan ehkäistä

Aivoverenkiertohäiriön riskiä voi laskea omiin riskitekijöihinsä vaikuttamalla. Voit pienentää sairastumisriskiäsi jopa 90%, jos liikut säännöllisesti, syöt terveellisesti, pysyt normaalipainoisena etkä tupakoi ja näin myös todennäköisemmin verenpaineesi, kolesterolisi ja verensokerisi ovat normaalit.

Aivoverenkiertohäiriö voi toki johtua monista syistä, joista osa on synnynnäisiä eikä niihin pysty itse vaikuttamaan. Yleisimmät hoidettavat riskitekijät ovat verenpainetauti, poikkeavat veren rasva-arvot, diabetes, tupakointi ja ylipaino.

​​Kampanja on HUS Neurokeskuksen ja Suomen Neurologisen Yhdistyksen (AVH-jaoston) järjestämä.

Maailman AVH-päivän 2021 arvonta on suoritettu 10.11. Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse.

Kiitämme kaikkia osallistuneita ja toivomme, että kampanja on lisännyt ymmärrystänne AVHsta ja elämantapojen vaikutuksesta aivoterveyteen.

Päivitetty  11.11.2021