Ajankohtainen

Toiminnalliset.fi-sivuilta tietoa toiminnallisesta neurologisesta häiriöstä

Julkaistu 16.1.2023 7.00

Toiminnallisia neurologisia oireita ei aina osata tulkita oikein, vaikka ne ovat todellisia potilaille ja myös varsin tavallisia.

Toiminnallisesta neurologisesta häiriöstä (Functional Neurological Disorder, FND) kertovaan sivustoon toiminnalliset.fi on kerätty laajasti tietoa häiriön oireista, syistä ja hoidosta. Sivusto tarjoaa lisätietoa potilaalle, joka haluaa ymmärtää oireitaan paremmin. Myös hoitohenkilökunta pystyy hyödyntämään sivustoa työssään. Sivustosta on olemassa myös mobiilisovellus. Pääset lataamaan mobiilisovelluksen Google Play -kaupasta tai App Storesta nimellä neurosymptoms fnd guide. Mobiilisovellus on käytettävissä kymmenellä eri kielellä.

Mitä toiminnalliset neurologiset oireet ovat?

Kuvittele aivot ikään kuin tietokoneena. Tietokoneessa on kovalevy ja ohjelmistoja. Aivojen ohjelmistot hallitsevat sitä, miten aivot viestivät itsensä, kehon ja ulkomaailman kanssa. Toiminnalliset neurologiset oireet ovat ikään kuin virheitä aivotoimintoja pyörittävissä ohjelmistoissa. Toiminnallinen neurologinen oire saattaa olla tajunnanhämärtymiskohtaus. Nämä kohtaukset voivat näyttää epilepsiakohtauksilta, mutta eivät johdu aivojen epänormaalista sähkötoiminnasta. Toiminnalliset liikehäiriöt voivat aiheuttaa kävelyvaikeutta, vapinaa tai heikkoutta. Muita toiminnallisia oireita ovat puhevaikeudet, tunto-oireet, huimaus ja kognitiiviset oireet. Toiminnalliset oireet voivat vaikuttaa jopa suolen ja rakon toimintaan. Oireet ovat aitoja ja niillä on oikea syy. Usein oireet voivat aiheuttaa potilaille päivittäisiä haasteita.

Aivojen toimintakykyyn vaikuttavista tekijöistä löytyy tietoa Terveyskylän Aivotalosta.