Ajankohtainen

Suomalaistutkimus: Tupakoivilla naisilla seulonnassa yllättävän paljon aivovaltimopullistumia

Julkaistu 20.1.2022 11.55

Hiljattain julkaistu HUSin ja Helsingin Yliopiston seulontatutkimus löysi poikkeuksellisen paljon aneurysmia tupakoivilta naisilta.

Aivovaltimopullistumat eli aneurysmat ovat yleensä vuotamattomina oireettomia, mutta puhjetessaan ne aiheuttavat lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon (SAV). Tämä on keski-ikäisten, usein työikäisten ihmisten, merkittävää sairastavuutta ja kuolemia aiheuttava aivohalvaus. Tiedetään, että tupakoivilla naisilla on erityisen korkea riski sairastua kyseiseen tautiin vaihdevuosien jälkeen.Vaikuttaa mahdolliselta, että 50-60-vuotiaista pitkään tupakoineista naisista jopa yli kymmenellä prosentilla on vuotamaton aivovaltimopullistuma, kun tämä osuus väestössä keskimäärin on noin kaksi prosenttia.

Tutkimushenkilöt kutsuttiin mukaan Biopankin kautta

Tutkimus käynnistyi vapaaehtoisten tutkimushenkilöiden kartoituksella ja kohdennetulla yhteydenotolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Biopankin kautta 50-60-vuotiaisiin tupakoiviin naisiin Etelä-Suomessa. Kutsutuista henkilöistä 50 naista ilmoitti vapaaehtoisesta halukkuudestaan osallistua tähän maailman ensimmäiseen pilottitutkimukseen, jossa aivovaltimopullistumia seulottiin riskiryhmässä eli tupakoivilla vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Lopulta aivoverisuonten kuvantamistutkimuksessa kävi 43 tupakoivaa naista, joista viidellä kuvauslöydöksenä oli aivovaltimopullistuma.

Hyvänä uutisena tutkijat, neurokirurgi Miikka Korja ja neurokirurgi Justiina Huhtakangas pitivät sitä, että suurimmalla osalla aivovaltimopullistumat olivat todettaessa vielä pieniä, jolloin hoidoksi todennäköisesti riittää tupakoinnin lopetus ja aivovaltimopullistuman kuvantamisseuranta. Vain yhden tutkimushenkilön aivovaltimopullistuma suljettiin leikkauksessa aivoverenvuotoa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Tupakoinnin vähentäminen kannattaa

Tutkimustulokset on syytä varmistaa laajemmassa tutkimuksessa ennen kuin tiedetään, onko tupakoivien naisten systemaattinen seulonta aivovaltimopullistumien suhteen perusteltua.

Tupakoinnin lopettaminen lisää terveyttä monin eri tavoin, myös vähentämällä aivovaltimopullistuman puhkeamisen ja lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon riskiä.

Neurokirurgit Huhtakangas ja Korja ovat jo valmistelemassa laajempaa seulontatutkimusta, myös kansainvälinen yhteistyö tutkimuksen osalta on vireillä.