Miten oire ilmenee?

​Neglect-oire ilmenee vahvimmillaan heti sairastumisen jälkeen, jolloin sairastunut ei tiedosta kehon toisen, useimmiten vasemman puolen olemassaoloa välttämättä lainkaan.

​​​​​Neglect-oireesta kärsivä ei välttämättä huomaa, jos joku lähestyy häntä vasemmalta puolelta. Hän saattaa syödä lautaseltaan ruoan vain toiselta puolen tai pukea vaatteet vain toiselle kehonpuolelle. Myös toisen kehonpuolen peseminen, hiusten harjaaminen tai parran ajaminen voi jäädä tekemättä.

Lukiessa ei löydetä rivin alkua tai toista palstaa, tai lukeminen aloitetaan keskeltä lausetta. Tavaroiden löytäminen hyllyn tai tarjottimen toiselta reunalta ei ehkä onnistu. Liikkumisessa (pyörätuolilla, rollaattorilla, jalan) neglect voi tulla esille törmäilynä huonekaluihin ja ovenpieliin sillä puolen kehoa, joka jää huomiotta.

Lieväasteisempi neglect-oire ei yleensä juuri haittaa arkiaskareissa. Kuitenkin myös lievä neglect voi alentaa toimintakykyä esimerkiksi väsyneenä tai tilanteissa, joissa edellytetään useiden asioiden samanaikaista hallintaa. Tästä syystä esimerkiksi liikenteen havainnointi voi olla vaikeutunutta. Vaikkapa äkillisesti vasemmalta puolelta tuleva auto tai ihminen voi jäädä huomaamatta, minkä takia ulkona liikkuessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta. Alkuvaiheessa saattaja voi olla tarpeen. Lieväkin neglect-oire voi vaikuttaa autolla-ajon turvallisuuteen.

Neglect-oireeseen liittyy usein halvaus samalla kehon puolella, joka jää huomiotta. Henkilö saattaa olla oireiden, esimerkiksi halvauksen suhteen välinpitämätön tai poikkeuksellisen hyväntuulinen tilanteeseen nähden.​​

Kyseessä on aivotoiminnan häiriö, jonka vuoksi henkilö ei tunnista ja tiedosta kehonsa tilaa. Neglect-oireeseen liittyy usein liitännäisoireena oiretiedostuksen vaikeuksia.

Neglect-oireen yhteydessä esiintyy usein myös muita aivojen tiedonkäsittelyn vaikeuksia, kuten vaikeuksia näkömuistissa ja tilasuhteiden hallinnassa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  5.11.2018