Siirry sivun sisältöön

Mistä Parkinsonin tauti johtuu?

Parkinsonin taudin tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta tarkkaan. Sairastumiseen vaikuttavat ainakin ympäristötekijät ja perimä. Katso video, jossa lääkäri kertoo Parkinsonin taudin syistä.

Mikä on Parkinsonin tauti?

Parkinsonin tauti on liikehäiriösairaus, joka alkaa yleensä keski- tai vanhuusiässä. Parkinsonin taudin yleisimmät oireet ovat lepovapina, liikkumisen hidastuminen ja lihasjäykkyys. Näiden lisäksi Parkinsonin tautiin liittyy paljon muitakin oireita kuten ummetusta, unihäiriöitä, mielialaongelmia ja joskus muistivaikeuksia.

Parkinsonin taudin syytä ei vielä tunneta, eikä sitä myöskään pystytä parantamaan. Oireita voidaan kuitenkin lievittää sekä lääkkeillä että monilla muilla tavoin.

Neurologit, geriatrit ja yleislääkärit hoitavat Parkinsonin tautia sairastavia henkilöitä.

Katso video, jossa neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans kertoo Parkinsonin taudin riskitekijöistä ja aiheuttajista.

Mitä tiedetään Parkinsonin taudin syistä?

Parkinsonin taudin syy on tuntematon. Pienessä osassa tapauksista tunnetaan poikkeava geeni, joka aiheuttaa taudin. Tauti ei ole tarttuva sairaus eikä Parkinsonin tautia sairastava voi tartuttaa sitä edelleen. Omat elintavat eivät yksinään voi aiheuttaa tai ehkäistä Parkinsonin tautia.

Päivitetty 2.3.2022