Poikkeavan väsymyksen syitä

Narkolepsiassa väsymys ilmenee poikkeavan voimakkaana ja siihen liittyy myös toistuva taipumus nukahtaa esimerkiksi rauhallisissa tilanteissa.

​Hollannin narkolepsiayhdistys on tehnyt narkolepsian oireista videon, joka on käännetty myös suomeksi. Video löytyy seuraavasta linkistä:

Haitarin otsikkotaso2
Poikkeava päiväaikainen väsymys

Väsymys on hyvin tavallinen oire, jota kaikki kokevat joskus.Poikkeavaa päiväaikaista väsymystä saattaa olla jopa yhdellä kymmenestä aikuisesta. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa nukahdat selvästi poikkeavassa tilanteessa, jopa vastustamattomasti.

Väestötasolla tavallisin syy päiväväsymykseen on riittämätön unen määrä. Unen tarve on yksilöllinen ja pienikin univaje voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa nukahtelua. Unen puute voi liittyä vuorotyön tekemiseen tai siihen, että olet illanvirkku ja joudut kuitenkin heräämään aikaisin töihin.

Unihäiriöt väsymyksen taustalla

Uni voi olla riittävää, mutta huonolaatuista esimerkiksi jatkuvien hengityskatkosten vuoksi. Uniapnea on yleinen sairaus ja sen oireina ovat esimerkiksi katkonainen kuorsaus, tarve käydä usein wc:ssä yön aikana ja suun kuivuminen. Levottomat jalat, kipu, vaihdevuosien kuumat aallot, stressi tai alkoholin käyttö voivat tehdä unesta katkonaista.

Muita väsymystä aiheuttavia sairauksia

Masennus aiheuttaa usein uupumusta, mutta joskus myös nukahteluun johtavaa väsymystä. Muita päiväväsymystä aiheuttavia melko yleisiä sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja anemia. Hieman harvinaisempia väsymyksen syitä ovat krooninen väsymysoireyhtymä, MS-tauti ja aivoverenkiertohäiriöt. Monet lääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä etenkin silloin, kun lääkitys alkaa.

Keskushermostoperäiset liikaunisuussairaudet eli hypersomniat

Liikaunisuustaudit (narkolepsia ja idiopaattinen hypersomnia) ovat hyvin harvinaisia päiväväsymyksen syitä, mutta niissä oireet ovat yleensä hyvin voimakkaita. Narkolepsiaa sairastaa noin 1 henkilö 2000:sta. Idiopaattinen hypersomnia on erittäin harvinainen sairaus. Sitä sairastava nukkuu joka vuorokausi hyvin pitkään ja paljon syvää unta, mutta herää tokkuraisena ja yhtä väsyneenä kuin nukkumaan mennessään.

Suomessa narkolepsiaa sairastaa noin 2000 - 3000 henkilöä, mutta kaikilla ei ole diagnoosia.

krooninen väsymysoireyhtymä; univaje; uniapnea; idiopaattinen hypersomnia; narkolepsia

Kyllä

Päivitetty  21.7.2020