Siirry sivun sisältöön

Ikärappeuman hoito

Silmänpohjan kosteaa ikärappeumaa hoidetaan pistoshoidolla, laservalopolttohoidolla ja valoaktivaatiolaserhoidolla. Tavoitteena on parantaa tai säästää olemassa oleva näkökyky. Kuivaan ikärappeumaan ei ole olemassa hoitomenetelmiä, omaseuranta korostuu.

Kuivaan ikärappeumaan ei ole olemassa hoitomenetelmiä. Tupakoimattomuus, tietyt vitamiinit ja antioksidantit saattavat hidastaa sairauden etenemistä.

Kosteaan ikärappeumaan ei ole saatavilla pysyvästi parantavaa hoitoa. Sairauden etenemistä voidaan kuitenkin osalla potilaista pyrkiä hidastamaan silmän sisään ruiskutettavalla lääkehoidolla eli pistoshoidolla, laservalopolttohoidolla tai valoaktivaatiolaserhoidolla (fotodynaaminen hoito). Osassa tapauksista sairauden eteneminen pysähtyy ja näkö pysyy ennallaan tai jopa paranee.

Valtaosa silmistä hoidetaan säännöllisellä pistoshoidolla. Laserhoitomenetelmät soveltuvat vain tiettyjen kostean ikärappeuman erityismuotojen hoidoksi.

Laservalopolttohoito tapahtuu polikliinisesti ja on käytännössä kivuton toimenpide. Laservalolla pyritään tuhoamaan läheltä tarkan näön aluetta vuotavia, turvotusta ja kudosmuutoksia aiheuttavia verisuonia.

Silmän mustuainen laajennetaan, silmän pinta puudutetaan ja siihen asetetaan linssi, jonka kautta laservalo ohjataan hoidettavalle alueelle. Toimenpide tehdään mikroskooppia muistuttavalla laitteella, joten potilaan asento on sama kuin tutkittaessa.

Silmä on toimenpiteen jälkeen häikäistynyt noin puoli tuntia, joten käynnille kannattaa varata mukaan aurinkolasit.

Hoidon tulokset ovat yleensä nähtävissä noin muutaman kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Silmän pistoshoito on nopea ja yleensä kivuton toimenpide, jolla pyritään parantamaan tai säästämään potilaan olemassa oleva näkökyky.

Hoitosuunnitelma

Hoidosta sovitaan aina yksilöllisesti ottaen huomioon potilaan tilanne. Tässä artikkelissa kerrotaan yleisesti lasiaispistoshoidosta.

Lasiaispistoksia annetaan yleensä aluksi kolmen pistoksen sarja kuukauden välein. Mikäli lääkkeestä on hyvä vaste, voidaan pistosväliä pidentää tai seurata sairauden tilaa. Tilanne arvioidaan pistossarjan jälkeen tutkimusten perusteella. Usein pistoshoito vie hoitojaksoineen ja seurantoineen useita vuosia, minä aikana hoidossa tarvitaan lukuisia lääkepistoja. Hoidosta on tehoa sitä paremmin, mitä varhaisemmin hoito saadaan aloitettua diagnoosin varmistuttua.

Toimenpiteen kulku

Silmän sisälle ruiskutetaan hyvin pieni määrä kasvutekijäestäjää (anti-VEGF), jonka tarkoituksena on kuivattaa tarkan näön alueella turvotusta aiheuttavat verisuonet. Toimenpide tapahtuu polikliinisesti ja vaikka itse pistoskäynti kestää vain noin 10-20 minuuttia, käyntiin kannattaa varata aikaa tunti. Lasiaispistos annetaan paikallispuudutuksessa, eikä se aiheuta merkittävää kipua.

Toimenpiteen jälkeen

Tarkat ohjeet annetaan potilaalle hoitavasta yksiköstä. Kotiutumaan pääsee heti toimenpiteen jälkeen, vaikka näkö saattaa olla sumea lasiaisessa liikkuvan lääkeaineen, pienten ilmakuplien tai silmään laitetun kostutus- tai antibioottivoiteen takia. Toimenpiteen jälkeen ei saa välittömästi ajaa autoa.

Silmää ei saa koskea tai kastella ensimmäisen 1-3 vuorokauden aikana ja silmän hieromista pitää välttää viikon ajan. Ponnistelua sekä saunomista tulee myös välttää vähintään ensimmäiset kolme vuorokautta. Hoidon riskinä on silmänsisäinen tulehdus, joka on harvinainen mutta vakava haittavaikutus. Rähmivän silmätulehduksen aikana pistoshoitoa ei voida toteuttaa lisääntyneen tulehdusriskin vuoksi.

​Valoaktivaatiolaserhoito eli fotodynaaminen hoito (PDT) on polikliininen toimenpide, jolla pyritään tuhoamaan tarkan näön alueelta vuotavia, turvotusta ja kudosmuutoksia aiheuttavia verisuonia.

Toimenpiteen kulku

Ennen varsinaista lasertoimenpidettä silmän mustuainen laajennetaan ja valolle herkistävää verteporfiini-nimistä lääkeainetta annetaan suonensisäisesti.

Silmän pinta puudutetaan tipoilla ja siihen asetetaan linssi, jonka kautta laservalo ohjataan hoidettavalle alueelle. Silmänpohjaan kohdistettu laservalohoito tuhoaa uudissuonet ja estää siten rappeuman pahentumista. Toimenpiteen jälkeen silmä on häikäistynyt noin puoli tuntia. Toimenpide tehdään mikroskooppia käyttäen, joten potilaan asento on sama kuin tutkittaessa.

Toimenpiteen jälkeen

Verteporfiinia saanut potilas ei saa altistua suoralle auringonvalolle eikä halogeenilampuille kahteen vuorokauteen ihon valoherkkyyden vuoksi, joten toimenpidekäynnille pitää varata mukaan peittävät vaatteet sekä aurinkolasit.

Hoidon tulokset ovat yleensä nähtävissä noin kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä.