Siirry sivun sisältöön

Luomireunan tulehdus

Luomireunan tulehduksessa silmässä voi olla kutinaa, vetistystä ja luomet voivat punoittaa. Luomireunan tulehdus altistaa luomen rauhasten tukkeutumiselle, minkä vuoksi sen pitkäjänteinen hoito on tärkeää.

Luomireunan tulehdus oikeassa silmässä
Luomireunan tulehdus oikeassa silmässä

Krooninen silmäluomen reunan tulehdus on yleinen vaiva, jonka tärkeimpiä oireita ovat silmäluomien punoitus, kutina ja eritys, silmien kuivuminen ja mahdollisesti vetistys. Oireet ovat yleensä pahimmat aamuisin, ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Tulehtuneessa luomireunassa kasvaa helposti bakteereita ja hiivoja, jotka ylläpitävät tulehdusta ja ärsyttävät silmää. Luomireunan rauhasen tukkeutuessa ja tulehtuessa voi syntyä kipeitä, punoittavia patteja eli näärännäppyjä ja luomirakkuloita. Krooniseen silmäluomen reunan tulehdukseen voi liittyä muitakin iho-ongelmia, kuten atopiaa, aknea tai ruusufinni.

Silmäluomien reunoissa on lukuisia Meibomin rauhasia, jotka avautuvat luomireunaan ripsien sisäpuolelle. Kroonisessa luomireunan tulehduksessa nämä rauhaset tukkeutuvat, jolloin kyynelnesteeseen ei erity riittävästi rasvaa ja kyynelnesteen haihtuminen lisääntyy. Krooniseen luomireunan tulehdukseen liittyvä Meibomin rauhasten vajaatoiminta on yleisin kuivasilmäisyysoireiden syy. Kroonisen luomireunan tulehduksen pitkäjänteinen hoito on tärkeää, sillä pahimmillaan tulehdus voi johtaa jopa pysyviin muutoksiin luomireunoissa ja silmien pinnoissa. Useimmilla vaiva on onneksi lievä eikä aiheuta pysyviä haittoja.

Krooninen luomireunan tulehdus on pitkäaikainen sairaus. Pitkäjänteinen ja säännöllinen omahoito on olennaista tulehduksen rauhoittamiseksi ja oireiden vähentämiseksi.

Luomireunan tulehdustaipumuksesta kokonaan parantavaa hoitoa ei ole. Hoidon tavoitteena on tulehdustilanteen hallinta ja taudin pahenemisvaiheiden estäminen. Taudin kulku on usein aaltoilevaa, ja oireet voivat pysyä poissa pitkiäkin aikoja.

Hoidon kulmakivi on säännöllinen luomireunojen lämpöhoito ja puhdistus. Joskus tarvitaan lisäksi tulehdusta rauhoittavaa lääkehoitoa. Säilöntäaineettomia kostutustippoja kannattaa käyttää säännöllisesti, koska ne huuhtovat tulehdustekijöitä pois silmän pinnasta ja hoitavat silmän pintaa. Jos tulehdus liittyy ihosairauteen, on sen hyvä hoito olennaista.

  1. Pidä lämpöhaudetta silmäluomien päällä 3 minuutin ajan, jotta Meibomin rauhasissa oleva rasva pehmenee. Käytä esimerkiksi lämpimällä vedellä kastettua puhdasta froteepyyhettä, joka on kierretty kuivaksi, puhdasta lämpötyynyä tai lämmintä vettä sisältävää puhdasta Minigrip-pussia. Hoitoa voi tehostaa lämmittämällä ja puhdistamalla yhden silmän kerrallaan, jolloin luomi ei ehdi välissä jäähtyä.

  2. Pese kädet. Tyhjennä tukkeutuneet ja tulehtuneet rauhaset eritteestä painelemalla luomenreunoja kohti silmämunaa puhtaalla sormella tai puisella pumpulitikulla. Paina sormella tai pumpulipuikolla luomireunasta kohti silmämunaa muutaman sekunnin ajan, jotta Meibomin rauhaset tyhjentyvät. Voit tehostaa hoitoa hieromalla rauhasia tyhjäksi rullaten yläluomea sormen leveydeltä ylhäältä alaspäin ja alaluomea alhaalta ylöspäin aina luomireunaan saakka. Käsittele molempien silmien ylä- ja alaluomet koko leveydeltään.

  3. Puhdista luomireunat. Kostuta puhdas vanupuikko vesijohtoveteen. Pyyhkäise ylä- ja alaluomen reunat ja ripsien tyvet koko matkaltaan puhtaiksi. Tee vastaava puhdistus myös toiseen silmään toisella puhtaalla vanutikulla. Voit käyttää puhdistukseen myös apteekista saatavia paikallishoitovalmisteita.

  4. Jos lääkäri on määrännyt silmävoidetta tai –tippaa, se laitetaan luomireunaan puhdistuksen jälkeen. Silmävoidetta tai –tippaa pursotetaan puhtaan vanutikun päähän, jolla lääkeaine levitetään luomireunaan.

Päivitetty 31.1.2023