Siirry sivun sisältöön

Hengitysvajauksen hoito teho-osastolla

Hengitysvajaus on elintoimintahäiriö, jossa keuhkot eivät pysty ottamaan riittävästi happea. Hengitysvajaus on yleinen tehohoitoon joutumisen syy.

Tehohoitopotilas saa apua hengittämiseen teho-osastolla.

Hengitysvajaus johtuu hengityselimistön toimintahäiriöstä, joka johtaa elintärkeän hapensaannin tai hiilidioksidin poistumisen vaikeutumiseen. Tällöin hengitys muuttuu raskaammaksi, ja puhutaan hengitystyön lisääntymisestä.

Hengitysvajaukseen voi johtaa moni sairaus tai vamma, joka kohdentuu keuhkoihin, keuhkojen verenkiertoon tai rintakehään. Näitä voivat olla esimerkiksi

  • keuhkokuume

  • kylkiluun murtumat

  • keuhkoveritulppa

  • savun hengittäminen

  • vaikea astma.

Myös hermoston tai hengityslihasten ongelmat voivat vaikuttaa hengitykseen.

Teho-osastolla hengitysvajausta hoidetaan antamalla potilaalle lisähappea joko nenään happiviiksien tai kasvomaskin avulla. Lisääntynyttä hengitystyötä voidaan helpottaa hengitystä tukevan hengityslaitehoidon avulla.

Melko usein tarvitaan myös niin sanottua kajoavaa hengityslaitehoitoa, joka tarkoittaa kytkemistä hengityskoneeseen. Tällöin hengitysteihin on asetettava hengitysputki, joka liitetään hengityskoneeseen. Hengitysputkea käytettäessä potilaat ovat pääsääntöisesti nukutettuna, sillä putki tuntuu kurkussa epämiellyttävältä ja yskittää. Jos tällainen hoito jatkuu pitkään ja potilasta halutaan kuntouttaa hereillä, hengitysputki vaihdetaan kaulan iholta hengitysteihin kulkevaksi kanyyliksi. Toimenpiteen nimi on trakeostomia ja sillä tarkoitetaan henkitorviavannetta. Se on vähemmän epämiellyttävän tuntuinen eikä edellytä nukutusta paitsi sen asettamisen yhteydessä.

Potilaita hoidetaan myös asentohoitojen, kuntoutuksen ja hengitysfysioterapian keinoin. Tehohoidossa tavoitellaan vain väliaikaista hengityskonehoitoa. Nykyaikaiset hengityskoneet sallivat omien hengitysten asteittaisen lisäämisen tilanteen mukaan.

Hengitysputki poistetaan, kun hengitysvajaus väistyy ja ajatellaan, että potilas pärjää oman hengityksensä avulla vain lisähapen turvin. Trakeostomiakanyyli on helppo poistaa, ja siitä jää kaulalle vain pieni arpi.

Tehohoidossa olleet hengitysvajauspotilaat toipuvat useimmiten hyvin, mutta toipuminen saattaa olla pitkäkestoista, jopa viikkoja tai kuukausia. Sekä teho-osastolla että vuodeosastolla annetaan kuntoutusohjeita, ja hengitysharjoituksia kannattaa tehdä myös kotona fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti.

Päivitetty 24.11.2023