Siirry sivun sisältöön

Tutustu ajoissa leikkaukseentulo-ohjeisiin

Leikkaukseen liittyy valmistautumisohjeita, kuten paasto ja peseytyminen. Ohjeisiin on hyvä tutustua hyvissä ajoin. Saat ohjeet leikkaavasta yksiköstäsi.

Leikkausta edeltävällä paastolla pyritään vähentämään mahan sisällön määrää ja erityisesti sen happamuutta. Oksentaminen kesken nukutuksen voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Tällöin mahalaukun sisältöä saattaa joutua keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Paasto tarkoittaa ravinnotta oloa ennen leikkausta. Ole syömättä kiinteää ravintoa ja juomatta mehua tai maitoa kuusi tuntia ennen leikkausta. Tämän jälkeen et saa syödä edes purukumia tai kurkkupastilleja.

Vettä voi juoda kaksi desilitraa vielä kaksi tuntia ennen nukutusta, sen jälkeen ei saa ottaa mitään suun kautta. Suuta voi purskuttaa vedellä, jos se tuntuu kuivalta, mutta vettä ei saa nielaista.

Diabeetikoille ja alle vuoden ikäisille lapsille on sairaaloiden omat ohjeet, samoin leikkauksiin, joihin vaaditaan normaalia pitempi paasto. Näistä saat ohjeet hoitavalta osastolta.

Paaston noudattamatta jättäminen johtaa yleensä leikkauksen peruuntumiseen ja siirtämisen toiseen ajankohtaan.

Ennen sairaalaan tuloa, käy suihkussa leikkauspäivän aamuna tai edellisenä iltana. Peseydy huolellisesti nestesaippuaa käyttäen ja pese hiukset shampoolla.

Kiinnitä erityistä huomiota leikattavan alueen, kainaloiden, nivusten ja ihopoimujen pesuun. Esimerkiksi jos leikkaus kohdistuu vatsan alueelle, puhdista myös napa huolellisesti. Varo vaurioittamasta ihoa hankaamalla juuri ennen leikkausta. Älä itse aja tai poista ihokarvoja.

Kuivaa itsesi puhtaalla pyyhkeellä ja pukeudu sen jälkeen puhtaisiin vaatteisiin. Jos nukut suihkun jälkeen yön kotona, vaihda puhtaat lakanat yöksi. Näillä kaikilla toimilla vähennetään mikrobien määrää leikkausalueella.

Mikäli sinulla on todettu MRSA-bakteerin kantajuus, saatat saada myös erillisiä muita ohjeita.

Sairaalaan kannattaa ottaa mahdollisimman vähän tavaraa.

Ota mukaan sairaalaan henkilötodistus, Kela-kortti, pankkikortti tai pieni summa käteistä rahaa sekä silmälasit. Ota myös annostelulaitetta vaativat omat lääkkeet mukaan, kuten astmasumuttimet.

Arvoesineet, kuten korut ja kello, sekä suuret rahasummat kannattaa jättää kotiin, koska sairaala ei vastaa arvoesineistä.

Jos sinua on pyydetty hankkimaan etukäteen apuvälineitä kuten kyynärsauvat, hanki ne hyvissä ajoin terveyskeskuksesta ja ota mukaan sairaalaan.

Mikäli kotiudut samana päivänä, varaa itsellesi aikuinen hakija. Leikkauksen jälkeen et saa ajaa vuorokauteen autoa lääkkeiden vaikutuksen vuoksi, koska saamasi lääkkeet vaikuttavat muun muassa reaktionopeuteesi ja huomiokykyysi heikentävästi.

Oman turvallisuutesi takia, sinulla tulee olla hakija ja aikuinen henkilö seurana seuraavaan aamuun asti. Aikuisen tehtävänä on auttaa, jos voinnissasi tapahtuu muutoksia.

Joissakin tapauksissa voidaan sopia kotiutumisesta ilman aikuisen henkilön läsnäoloa yön yli. Edellytyksenä on, että potilas pystyy tarvittaessa soittamaan apua ja hänellä on etukäteen sovittu yhteyshenkilö, joka pääsee tarvittaessa nopeasti potilaan avuksi.

Päivitetty 5.8.2020