Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyä

Arkielämässä tulee usein eteen kysymyksiä liittyen esimerkiksi sairauteen liittyviin riskeihin, kotona tapahtuvaan lääkehuoltoon tai elämäntilanteen muuttumiseen.

  • Koronarokotteen ottaminen antibioottikuurin aikana?

    Antibiootit eivät ole este koronarokotteen ottamiselle. Mutta jos on juuri sairastunut johonkin vakavampaan tulehdukseen tai jos esimerkiksi vyöruusu on juuri puhjennut, niin tällöin kannattaa odottaa muutama päivä, että pahin vaihe menee ohitse ja ottaa rokotus sitten.

  • Lisäravinteet ja lääkkeet yhteisvaikutukset

    Lisäravinne, lisäravintoaine tai ravintolisä on elintarvikevalmiste, joka voi sisältää erilaisia vitamiineja, hivenaineita tai esimerkiksi aminohappoja. Lisätietoa eri nimistä ja niiden määrityksistä (rohdos, luontaistuote, ravintolisä) voit lukea Lääketalosta kohdasta Tietoa lääkkeistä - Lääke, rohdos vai vitamiini. Lisäravinteet ovat elintarvikkeita, joten niitä koskee elintarvikelain mukainen valvonta, joka on jälkivalvontaa. Esimerkiksi internetin kautta tilatuista lisäravinteista ei aina voi varmuudella tietää, mitä ne sisältävät. Lisäravinne voi sisältää esimerkiksi kofeiinia paljon suuremman määrän kuin tavallinen kahvikupillinen ja sillä voi olla yhteisvaikutuksia käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Jos käyttää säännöllisesti lisäravinteita ja lääkkeitä, on syytä tarkistaa lääkäriltään, onko näillä haitallisia yhteisvaikutuksia.

  • Lääkkeen ottaminen illalla ja riittävä juominen

    Kysymys: Kun lääke pitää ottaa nukkumaan käydessä en voi juoda 1.5 dl vettä enkä edes 1dl koska se tietää useampaa vessakäyntiä yöllä. (vaikka siihenkin vaivaan on lääkitys). Tyypillisesti en juo illalla enää klo 18 jälkeen ja sitä ennen huolehdin, että tulee riittävästi juotua. Mitenkäs sitten mentellään kun lääke pitää ottaa nukkumaan mennessä eikä ottoajalle ole muita vaihtoehtoja!

    Vastaus: Suurin osa lääkkeistä voidaan ottaa klo 18 aikaan, jos ne on tarkoitus ottaa illalla. Erilaiset uni- ja rauhoittavat lääkkeet ovat poikkeus. Niiden ottamisen jälkeen olisi syytä mennä heti nukkumaan, ettei vahingoissa kaadu tai satuta itseään, kun huomiokyky alkaa heikentyä. Toisaalta niitä on harvemmin tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Jos kyseessä on jokin yksittäinen lääke (esimerkiksi antibioottikuurin aikana mahdollisimman tasaisesti vuorokaudessa otettavat lääkkeet), niin sen ottamisen riittää yksikin vesikulaus, jolla lääkkeen saa menemään alas ruokatorvea pitkin. Lasillista vettä ei tarvitse juoda.

  • Mikä on magnesium vaikutus lääkkeiden tehoon. Voiko magnesiumia ottaa huoletta, minkä lääkkeiden tehoa se estää?

    Lääketalon sivulla 'Lääkkeen vaikutus heikentyy tai estyy' on kerrottu magnesiumin yhteisvaikutuksista eri lääkkeiden kanssa. Kuten sivulla todetaan, ei tarkkoja listoja voi antaa, sillä lääkkeitä poistuu markkinoilta, uusia tulee tilalle ja tieto olemassa olevien lääkkeiden yhteisvaikutuksista lisääntyy. Jos mietit oman lääkkeesi mahdollisia yhteisvaikutuksia esimerkiksi magnesiumin kanssa, niin kannattaa tarkistaa asia kyseisen lääkkeen pakkausselosteesta. Lääkkeiden pakkausselosteet löydät sivulta Lääkkeiden valmisteyhteenvedot ja pakkausselosteet.

  • Missä järjestyksessä sydän- ja kilpirauhaslääkkeet otetaan aamusta?

    Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon käytetty tyroksiini olisi parasta ottaa tyhjään vatsaan aamulla heti heräämisen jälkeen. Silloin se imeytyy päivästä toiseen sunnilleen samalla tavalla. Tavallisimmilla verenpainelääkkeillä ei ole yhteisvaikutuksia sen kanssa ja ne voidaan ottaa siten kuin itselle parhaiten sopii. Ainoastaan kolesterolin hoitoon käytetty simvastatiini saattaa hieman heikentää tyroksiinin tehoa. Toisaalta kolesterolilääkkeet on muutenkin syytä ottaa mieluummin iltaisin. Tyroksiinia käytettäessä olisi tärkeätä yrittää ottaa se samalla tavalla päivästä toiseen, jolloin pitoisuus pysyy tasaisena.

  • Miten chian siemenet vaikuttavat lääkkeiden imeytymiseen?

    Chian siemenet saadaan salvian sukuisesta viljelykasvista (Salvia hispanica L.) ja sitä viljellään juuri siementen ja siemenöljyn vuoksi. Siementen koostumus vaihtelee jonkin verran, mutta keskimäärin ne sisältävät 25-40 % öljyä, josta noin 60 % on omega-3 alfalinoleenihappoa ja noin 20 % omega-6 linoleenihappoa. Chian siementen säännöllisestä käytöstä on hyvin vähän tutkittua tietoa, eikä nykyinen näyttö tue niiden käyttöä esimerkiksi laihdutustarkoitukseen. Hyvän ravitsemussisältönsä vuoksi (mm. proteiineja on noin 15-20 % kuivapainosta) niiden suosio on kuitenkin melko vankka.

    Chian siemeniä voi hyvin käyttää, vaikka käytössä olisikin lääkkeitä, sillä chian siementen käyttö ei haittaa muiden lääkkeiden imeytymistä ja vaikutuksia. Sen sijaan chian siementen on todettu ristireagoivan seesaminsiementen kanssa. Joten jos olet allerginen sesamille, on sinun syytä välttää myös chian siementen käyttöä.

    Avainsanat: Chian siemenet, lääkkeet

  • Miten hävitetään käytetyt lääkelaastarit?

    Laastarimuotoisia lääkkeitä on mm. kipulääkkeissä, Alzheimerin tautiin käytetyissä lääkkeissä ja vaihdevuosiin käytetyissä lääkkeissä. Laastarit ohjeistetaan laittamaan iholle muutaman päivän tai viikon välein ja poistamaan aina edellinen, kun uusi laitetaan. Kun laastari poistetaan iholta, on siinä vielä lääkeainetta jäljellä. Sen vuoksi laastareita ei saa heittää tavallisten roskien sekaan, vaan ne on vietävä apteekkiin hävitettäviksi, kuten käyttämättömien lääkkeiden kohdalla tehdään. Apteekit toimittavat sinne viedyt lääkkeet hävitettäväksi paikkaan, jossa niiden polttolämpötila on huomattavasti korkeampi kuin tavallisilla jätteenkäsittelylaitoksilla. Näin voidaan olla varmoja, että ympäristöön ei joudu haitallisia lääkeaineita. Lääkelaastareita ei myöskään saa heittää wc-pönttöön, koska sieltä mm hormoneja sisältävistä laastareista hormonit siirtyvät luontoon aiheuttaen ongelmia erityisesti luonnon vesissä. Hormoneja ei juurikaan pystytä jätevesien puhdistuslaitoksilla poistamaan.

  • Miten kahvin juonti vaikuttaa heti zolt 15 mg enterokapselin oton jälkeen?

    Zolt on lansopratsolia sisältävä protonipumpun estäjä eli lääke, jota käytetään erityisesti mahan limakalvon suojaamiseen mahahaavan estämiseksi tai hoitamiseksi. Jatkuvaan, pitkäaikaiseen käyttöön sitä ei enää nykyisin suositella. Lansopratsolia ei kannata ottaa ruokailun yhteydessä, sillä ruoka vähentää sen vaikutusta. Pelkällä kahvin juomisella ei ole vaikutusta sen tehoon.

  • Miten lääkehiili vaikuttaa verenpainelääkkeisiin entä muihin lääkkeisiin?

    Lääkehiiltä käytetään kotioloissa joskus ripulin hoidossa tai pienille lapsille ensihoitona silloin, kun he ovat vahingossa syöneet jotain haitallista ainetta, kuten vaikka myrkyllisiä marjoja. Lääkehiiltä on muokattu niin, että se kykenee imemään itseensä runsaasti suolistossa olevia aineita, mutta se ei kuitenkaan erittele, ovatko aineet hyödyllisiä, kuten verenpainelääkkeet vai haitallisia kuten bakteereiden erittämät toksiinit. Sen vuoksi lääkehiili heikentää lähes kaikkien lääkkeiden tehoa, imemällä ne suolistossa itseensä ja poistamalla ne ulosteiden kautta, ennen kuin ne ehtivät imeytymään ja vaikuttamaan elimistössä. Lääkehiiltä ei pidä käyttää, ellei ole pakko. Lääkehiili vähentää myös esimerkiksi ehkäisytablettien tehoa niin paljon, että raskaus ei välttämättä enää estykään.

  • Miten lääkepurkeissa olevat kuivausnapit ja kuivauspussit pitäisi hävittää?

    Suurin osa kosteudensitomiseen käytetyistä pienistä pusseista on "silica-gel" pusseja eli ne sisältävät silikonia. Pussit voi hävittää avaamattomina tavallisen talousjätteen eli sekajätteen mukana. Toisaalta niitä voi myös uusiokäyttää erilaisiin tarkoituksiin, missä kosteudensitomisesta on hyötyä.

    Avainsanat: Kosteudensitojapussi, hävittäminen

  • Olisi tärkeä saada tietoa, miten jääkaappilämpötilassa säilytettävä lääke suojataan lämmöltä matkustettaessa.

    Erityisesti kesähelteillä saattaa lääkkeen lämpötila nousta jo lyhyenkin matkan aikana liian korkeaksi, jos lääkettä ei suojata mitenkään. Tarkempia neuvoja ja ohjeita löydät Lääketalon sivulta ”Lääkkeiden säilyttäminen matkustaessa”.

  • Voiko kolestroli- ja verenpainelääkkeen ottaa molemmat illalla, koska verenpainelääke aamulla aiheuttaa huimausta?

    Sekä kolesterolin hoitoon käytetyt lääkkeet että suurin osa verenpainelääkkeistä kannattaa ottaa juuri illalla, jolloin niistä saatava teho on parempi. Voit lukea aiheesta lisää kohdasta ”Lääkkeiden ottoajankohdat”.