Siirry sivun sisältöön

Miten lääkkeiden vaikutusta luontoon voi vähentää

Tärkeintä on, että käytät lääkkeitäsi ohjeiden mukaisesti.

Siten vältytään esimerkiksi uusilta antibioottikuureilta, jos ensimmäinen on jäänyt kesken tai toiselta verenpainelääkkeeltä, kun yksi ei riitä silloin tällöin otettuna.

Silti on monia asioita, joita me kaikki lääkkeiden käyttäjät voimme helposti tehdä, jotta lääkkeiden haitalliset vaikutukset ympäristöön vähenevät.

Pieni määrä esimerkiksi kipu- ja kuumelääkettä kotona voi olla hyödyllistä, jos apteekkiin on hankala päästä. Reseptilääkkeitä kirjoitetaan nykyisin usein aluksi pieni pakkaus, jotta nähdään, sopiiko se ja vasta sen jälkeen kolmen kuukauden erä. Lääkkeen valmistaminen kuitenkin rasittaa luontoa ja kuten ruokahävikin vähentäminen on hyvä teko ympäristön kannalta, niin aivan samoin lääkkeiden hävikin pienentäminen on tärkeätä.

Monien antibioottikuurien kohdalla on jo pystytty lyhentämään kuurin kestoa, kun on saatu näyttöä siitä, että lyhyempikin kuuri riittää. On kuitenkin tärkeätä, että käytät AINA lääkkeitäsi lääkäriltäsi saamiesi ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi liian lyhyt antibioottikuuri voi altistaa vastustuskykyisten bakteereiden lisääntymiselle.

Erityisesti ilman reseptiä ostettavien lääkkeiden kohdalla on aina syytä miettiä, tarvitaanko sitä. Esimerkiksi kipugeelin kohdalla kannattaa miettiä, onko kipu merkki siitä, että kyseisen kohdan pitäisi antaa levätä hetken. Monesti geelin levittäminen sivelemällä jo antaa hyvän olon tunteen, joten joskus pelkkä perusrasvan sively tai kevyt hieronta lievittää oloa yhtä paljon. Kipugeeleissä on myös huomattavia eroja ympäristön kannalta ja diklofenaakkigeeli on se kaikkein haitallisin.

Oikea hävittäminen on yleensä kaikilla tiedossa tablettien ja pillereiden kohdalla. Ne osataan viedä apteekkiin. Mutta myös kaikki muut lääkkeet on vietävä apteekkiin. Esimerkiksi ehkäisyrenkaat sekä lääkelaastarit kuten kipulaastarit ja vaihdevuosilaastarit on käytön jälkeen vietävä apteekkiin, sillä niissä on edelleen lääkeainetta jäljellä jopa huomattavia määriä. Myös käyttämättömät lääkelaastarit pitää palauttaa apteekkiin, kuten käyttämättömät lääkkeetkin.

Päivitetty 13.2.2023